Zelí kysané bílé nám nabízí skvělý zdroj vitamínu C. Dále v něm také najdeme minerální látky jako zinek, vápník a železo. Ceněný je také jeho vysoký obsah vlákniny.
zelí kysané bílé
Bílkoviny | 1 g |
Sacharidy | 4 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 0,3 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | 0,99 g |
Voda | - |
Vápník | 51 mg |
GI | |
PHE | 55 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Kysané bílé zelí obsahuje velké množství bakterií, které způsobují mléčné kvašení. Tyto bakterie umí i pomoci s regenerací našich střev. Díky obsahu vitamínu C zvyšuje obranyschopnost organismu. Také se doporučuje jako prevence proti rakovině tlustého střeva a umí účinně pomáhá se zácpou. Zelí se kvůli horší stravitelnosti nedoporučuje lidem s šetřící dietou.
Když se kysané zelí správně připraví, tedy bez přídavku velkého množství tuku a cukru, tak se může stát i součástí dietních jídel. Chcete-li zelí zahustit, pak můžete místo mouky využít i nastrouhanou bramboru. Ideální je domácí zelí, pokud ho ale kupujete, pak pečlivě čtěte složení výrobku. Průmyslově zpracované výrobky totiž mohou ukrývat hodně přidaného cukru a dalších přídatných látek. Je-li zelí až moc kyselé, tak ho můžete před použitím scedit a ještě propláchnout. Bohužel se společně s kyselou šťávou ztratí i některé zdraví prospěšné látky. Kysané neboli kyselé zelí se může stát i součástí jídel (pohanka se zelím nebo zapečené brambory se zelím a masem).
Nejhledanější v kategorii Zelenina konzervovaná
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
62 | | |
115 | | |
96 | | |
119 | | |
93 | | |
334 | | |
581 | | |
131 | | |
134 | | |
84 | | |
340 | | |
590 | | |
672 | |