Vepřový guláš segedínský s knedlíkem je typické české jídlo. Připravuje se z vepřového masa orestovaného na cibulce a tuku, nejčastěji se používá vepřové sádlo, vody a kysaného zelí. Z koření se v něm vyskytuje kmín, pepř, červená paprika a samozřejmě sůl. Často se zahušťuje jíškou připravenou z mouky a vody. Nakonec se zjemňuje zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
vepřový guláš segedínský s knedlíkem
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 6 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 17 g |
Nasycené mastné kyseliny | 3 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 7 g |
Polynenasycené | 3 g |
Cholesterol | 41 mg |
Vláknina | 1 g |
Sůl | 1 g |
Voda | 66 g |
Vápník | 77 mg |
GI | |
PHE | 446 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konkrétní vliv na zdraví záleží na postupu přípravy guláše. Klasický segedínský guláš zahuštěný jíškou a zjemněný smetanou má poměrně dost kalorií, a tak je vhodný pro osoby s velkým energetickým výdejem, které nemají nadváhu. Pro jednotlivce, kteří si váhu hlídají nebo se jí pokouší snížit, je vhodnější guláš připravený z libového vepřového masu na minimu kvalitního tuku, nezahuštěný jíškou a nezjemněný tučnou smetanou. Místo smetany ke šlehání lze použít mléko nebo méně tučná zakysaná smetana. Jako přílohu místo klasického houskového knedlíku raději volíme rýži či pohanku.
Máte-li rádi ke guláši knedlík, pak je možné si připravit jeho zdravější variantu z celozrnné mouky a celozrnného pečiva, bude obsahovat více vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Guláš se dá připravit i zcela bezlepkově, což ocení všichni, kdo jsou alergičtí nebo intolerantní na lepek. Často se připravuje i vegetariánská verze klasického segedínu se sójovým nebo jiným rostlinným 'masem'.
Nejhledanější v kategorii Hotová jídla
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
266 | | |
32 | | |
129 | | |
142 | | |
117 | | |
81 | | |
465 | | |
258 | | |
89 | | |
173 | |