Vepřové sádlo je živočišný tuk, který se získává z tuku prasat. Sádlo je velmi kalorické a je složeno převážně z tuků, tvořených zejména nasycenými mastnými kyselinami, a to až okolo 40 %.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
vepřové sádlo
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 896 kcal
= 3 753 kJ
Bílkoviny 0,17 g
Sacharidy 0,01 g
Tuky 99,48 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 896 kcal
Bílkoviny 0,17 g
Sacharidy 0,01 g
Tuky 99,48 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Bílkoviny | 0,17 g |
Sacharidy | 0,01 g |
Cukry | - |
Tuky | 99,48 g |
Nasycené mastné kyseliny | 43,69 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 46,44 g |
Polynenasycené | 12,77 g |
Cholesterol | 90 mg |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | 0,22 g |
Vápník | 1,5 mg |
GI | |
PHE | 8,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Obsahuje minerální látky
Železo Železo
Draslík Draslík
Vápník Vápník
Zinek Zinek
Sodík Sodík
Mangan Mangan
Kobalt Kobalt
Jód Jód
Fosfor Fosfor
Měď Měď
Hořčík Hořčík
Nové poznatky nepotvrdily, že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a působí tak srdeční a cévní onemocnění - tento efekt je nyní dáván za vinu nadměrné produkci insulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní stravě. Sádlo je velmi kalorické, a tak by ho tedy měli v rozumné míře jíst ti, kteří mají zájem o pravidelný každodenní fyzický pohyb, jako je svižná chůze, běh či jízda na kole.
Kulinářské vlastnosti sádla se mohou lišit v závislosti na části zvířete, z níž byl tuk získán (např. vnitřní tuk, vnější). Velkou výhodou vepřového sádla je, že vydrží i vysoké teploty, aniž by se přepalovalo. Jakýkoli guláš, bramboráky nebo topinky připravené na sádle jsou vždy nejchutnější. Vepřové sádlo se stále běžně používá k výrobě mýdla či mastí.
Nejhledanější v kategorii Tuky
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
891 | | |
902 | | |
886 | | |
908 | | |
872 | | |
880 | | |
886 | | |
884 | | |
908 | | |
908 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů