Vepřové rizoto se zeleninou a sýrem se tradičně připravuje doma, ve školních i v závodních jídelnách. Obsah výsledného pokrmu se bude vždy odvíjet od výběru jednotlivých surovin a způsobu jejich zpracování.
vepřové rizoto se zeleninou a sýrem
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 5 g |
Sacharidy | 23 g |
Cukry | - |
Tuky | 7 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0,3 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | 8 mg |
GI | |
PHE | 250 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Rizoto uvařené dle zásad zdravé výživy určitě patří na zdravý pestrý jídelníček, poněvadž nám zajistí přísun všech tří základních makroživin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků. Pokud zvolíme libové vepřové maso, tedy kýtu, pečeni nebo panenku, pak budou i tuky na přijatelných hodnotách. Tuky ušetříme i pokud již nebudeme navíc přidávat sýr.
Při redukční dietě zvyšte podíl zeleniny v pokrmu, použijte pouze libové maso (kýta, pečeně, panenka, ...) a celozrnnou rýži, která má více vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Rizoto se nemusí vždy připravovat pouze z rýže, je také možné použít bulgur, quinou nebo pohanku. Velmi chutné jsou také různé kombinace obilnin, například pohankovo-rýžové rizoto. Také lze obilniny zcela vynechat a použít brokolici nebo květák (květákové rizoto). Jak vidíte, v kuchyni se fantazii žádné meze nekladou.
Nejhledanější v kategorii Hotová jídla
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 114 | | |
488 | | |
540 | | |
135 | | |
1 120 | | |
801 | | |
1 825 | | |
612 | | |
1 140 | | |
139 | |