z nutričního hlediska je tlačenka zdrojem plnohodnotných bílkovin. Energetická hodnota i množství tuku závisí na druhu užitého masa, což také určuje, kdo si na ní může pochutnat. Obecně lze říci, že vepřová tlačenka, světlá-i tmavá, jsou tučnější výrobky.
vepřová tlačenka
Bílkoviny | 15 g |
Sacharidy | 2 g |
Cukry | - |
Tuky | 21 g |
Nasycené mastné kyseliny | 11 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 100 mg |
Vláknina | 0,6 g |
Sůl | 2 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 740 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
vazivové tkáně, které tlačenka obsahuje, působí příznivě na klouby. Pokud držíte redukční či diabetickou dietu, vyměňte vepřovou tlačenku za tlačenku drůbeží (méně tuku). Tlačenka je kvůli způsobu výroby, vaření s kořením, cibulí a česnekem nevhodná také pro dietu šetřící. Tlačenka je vhodnější pro fyzicky pracující, štíhlé a zdravé jedince.
při nákupu tlačenky dávejte pozor na to, aby byla hmota kompaktní. Pokud z nakrájené tlačenky vypadává vložka (části masa, jater a tuku), je ve spojce málo kůží nebo se vařily příliš dlouho. Není-li tlačenka v jádru dobře tepelně ošetřena, bývá mazlavá a rozpadá se. Tlačenka nemá obsahovat žádné kosti, jejich úlomky či štětiny. V nákroji nesmí být ani nezpracované části surovin, otisky razítek, shluky koření nebo jiných složek. Nazelenalý okraj kostek masa v tlačence signalizuje málo soli, červená barva zase dusitanovou solicí směs, což svědčí o použití starší suroviny, původně pro přípravu tlačenky neurčené. Má-li tlačenka oslizlý, příliš lepkavý, svraštělý či jinak narušený povrch, je lepší si ji odpustit. Je totiž jisté, že v prodejně nedodrželi podmínky skladování. Vepřová tlačenka je dobrá s čerstvým tmavým chlebem a vychlazeným pivem.
Nejhledanější v kategorii Maso hovězí a vepřové
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
800 | | |
714 | | |
1 721 | | |
569 | | |
942 | | |
550 | | |
584 | | |
670 | | |
729 | | |
565 | |