menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vejce míchaná

vejce míchaná

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 619 kJ
= 148 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 2 g
Tuky 11 g
Vláknina 0 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 619 kJ
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 2 g
Tuky 11 g
Vláknina 0 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
2 g
Cukry
1 g
Tuky
11 g
Nasycené mastné kyseliny
3 g
Trans mastné kyseliny
0,6 g
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
277 mg
Vláknina
0 g
Sůl
-
Voda
-
Vápník
40 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
500 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Obsahuje minerální látky
Jód Jód
Hořčík Hořčík
Sodík Sodík
Měď Měď
Železo Železo
Draslík Draslík
Selen Selen
Zinek Zinek
Vápník Vápník
Fosfor Fosfor
Mangan Mangan
Pozitivní vliv na zdraví
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Imunita Posiluje imunitu
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Obsah potraviny

Bílek představuje asi 60% hmotnosti vejce. Z 80% je tvořen vodou, dále pak kvalitním proteinem, sacharidy, vitaminy B a minerálními látkami (sodík, hořčík, železo, fosfor, selen, brom, draslík, vápník, mangan, zinek, síra, chlor) a nulovou hodnotu tuku. Jsou v něm zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit. Žloutek tvoří menší hmotnost vejce. Najdeme zde tuky, proteiny a mikro živiny. Dále zde najdeme velké množství cholesterolu, hlavně HDL. Důležitou součástí žloutku jsou vitamíny A, D, E a K a velké množství vitamínů skupiny B. Z minerálních látek je nejvíce zastoupený fosfor, železo, mangan, selen, kobalt, nikl, chrom, měď a jod.

Vliv na zdraví

Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin , snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů a další látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť. Že vejce zvyšují cholesterol je pouze mýtus, u zdravých lidí výzkumy neprokázaly žádnou spojitost mezi konzumací vajec a krevními lipidy nebo rizikem srdečních onemocnění.

Praktické rady

Ponoříte-li čerstvé vejce do osolené vody, mělo by přirozeně klesnout na dno, pokud plave na hladině, pravděpodobně nebude česrtvé. Nejlépe vejce uskladníte ve vrchní nebo střední polici, v chladnějším místě. Omývejte skořápku pouze před jejich okamžitou spotřebu. Je důležitá tepelná úprava, abychom se vyhnuli bakteriálním nákazám jako je například salmonela. Navíc jejich tepelná úprava docílí lepší stravitelnosti vejce.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
632 0,12 0,01 0,11 add_circle Zapsat
629 0,13 0,01 0,11 add_circle Zapsat
694 0,12 0,02 0,12 add_circle Zapsat
202 0,11 0,01 0 add_circle Zapsat
620 0,12 0,01 0,1 add_circle Zapsat
209 0,11 0,01 0 0 add_circle Zapsat
604 0,12 0,01 0,05 add_circle Zapsat
212 0,11 0,01 0 add_circle Zapsat
814 0,14 0,01 0,15 add_circle Zapsat
720 0,11 0,01 0,14 add_circle Zapsat
1 324 0,16 0,02 0,26 add_circle Zapsat
560 0,11 0,01 0,1 add_circle Zapsat
982 0,16 0,03 0,09 0,01 add_circle Zapsat
890 0,12 0,02 0,17 add_circle Zapsat
620 0,12 0,01 0,1 add_circle Zapsat
660 0,13 0 0,11 add_circle Zapsat
1 085 0,13 0,03 0,22 add_circle Zapsat
193 0,11 0 0 add_circle Zapsat
576 0,13 0,01 0,09 add_circle Zapsat
1 483 0,17 0,01 0,31 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách