Vejce míchaná se nejčastěji připravují mícháním na rozehřáté a tukem vytřené pánvi. Bílek představuje asi 60% hmotnosti vejce. Z 80% je tvořen vodou, dále pak kvalitním proteinem, sacharidy, vitaminy B a minerálními látkami (sodík, hořčík, železo, fosfor, selen, brom, draslík, vápník, mangan, zinek, síra, chlor) a nulovou hodnotu tuku. Jsou v něm zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit. Žloutek tvoří menší hmotnost vejce, najdeme v něm tuky, proteiny a mikroživiny. Dále zde najdeme velké množství cholesterolu, hlavně HDL. Důležitou součástí žloutku jsou vitamíny A, D, E a K a velké množství vitamínů skupiny B. Z minerálních látek je pak nejvíce zastoupen fosfor, železo, mangan, selen, kobalt, nikl, chrom, měď a jod.
vejce míchaná
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 2 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 11 g |
Nasycené mastné kyseliny | 3 g |
Trans mastné kyseliny | 0,6 g |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 277 mg |
Vláknina | 0 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | 40 mg |
GI | |
PHE | 500 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů a další látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť. Že vejce zvyšují cholesterol je pouze mýtus, u zdravých lidí výzkumy neprokázaly žádnou spojitost mezi konzumací vajec a krevními lipidy nebo rizikem srdečních onemocnění.
Ponoříte-li čerstvé vejce do osolené vody, mělo by přirozeně klesnout na dno, pokud plave na hladině, pravděpodobně nebude česrtvé. Nejlépe vejce uskladníte ve vrchní nebo střední polici, v chladnějším místě. Omývejte skořápku pouze před jejich okamžitou spotřebu. Je důležitá tepelná úprava, abychom se vyhnuli bakteriálním nákazám jako je například salmonela. Navíc tepelná úprava docílí jejich lepší stravitelnosti.
Nejhledanější v kategorii Vejce
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
632 | | |
636 | | |
814 | | |
694 | | |
187 | | |
423 | | |
1 039 | | |
1 517 | | |
560 | | |
547 | |