menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vejce celé průměr

vejce celé průměr

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 576 kJ
= 138 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 0,6 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 576 kJ
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 0,6 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
13 g
Sacharidy
0,6 g
Cukry
-
Tuky
10 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
630 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Obsahuje minerální látky
Měď Měď
Selen Selen
Hořčík Hořčík
Fosfor Fosfor
Jód Jód
Zinek Zinek
Sodík Sodík
Draslík Draslík
Železo Železo
Mangan Mangan
Vápník Vápník
Pozitivní vliv na zdraví
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Imunita Posiluje imunitu
Obsah potraviny

Bílek představuje asi 60% hmotnosti vejce. Z 80% je tvořen vodou, dále pak kvalitním proteinem, sacharidy, vitaminy B a minerálními látkami (sodík, hořčík, železo, fosfor, selen, brom, draslík, vápník, mangan, zinek, síra, chlor) a nulovou hodnotu tuku. Jsou v něm zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit. Žloutek tvoří menší hmotnost vejce. Najdeme zde tuky, proteiny a mikro živiny. Dále zde najdeme velké množství cholesterolu, hlavně HDL. Důležitou součástí žloutku jsou vitamíny A, D, E a K a velké množství vitamínů skupiny B. Z minerálních látek je nejvíce zastoupený fosfor, železo, mangan, selen, kobalt, nikl, chrom, měď a jod.

Vliv na zdraví

Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin , snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů a další látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť. Že vejce zvyšují cholesterol je pouze mýtus, u zdravých lidí výzkumy neprokázaly žádnou spojitost mezi konzumací vajec a krevními lipidy nebo rizikem srdečních onemocnění.

Praktické rady

jestliže si chcete na vejcích skutečně pochutnat, poohlédněte se po takových, která pocházejí z farmy nebo z bio chovu. Jsou sice dražší, ale v chuti je opravdu rozdíl (oproti vejcím od slepic žijících ve ztísněných klecích bez možnosti výběhu a volné pastvy).

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
632 0,12 0,01 0,11 add_circle Zapsat
629 0,13 0,01 0,11 add_circle Zapsat
694 0,12 0,02 0,12 add_circle Zapsat
619 0,1 0,02 0,11 0 add_circle Zapsat
202 0,11 0,01 0 add_circle Zapsat
620 0,12 0,01 0,1 add_circle Zapsat
720 0,11 0,01 0,14 add_circle Zapsat
209 0,11 0,01 0 0 add_circle Zapsat
1 324 0,16 0,02 0,26 add_circle Zapsat
982 0,16 0,03 0,09 0,01 add_circle Zapsat
913 0,35 0,35 0,07 0 add_circle Zapsat
729 0,07 0,05 0,15 0 add_circle Zapsat
85 774 13 17 8 add_circle Zapsat
389 0,05 0,05 0,06 add_circle Zapsat
1 123 0,06 0,06 0,24 add_circle Zapsat
485 0,1 0,01 0,08 add_circle Zapsat
188 0,1 0,01 0 0 add_circle Zapsat
97 138 12 24 8 3 add_circle Zapsat
1 595 0,08 0,05 0,37 add_circle Zapsat
167 0,09 0,01 0 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách