menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vajíčko na měkko

vajíčko na měkko

Množství x {{unitOption.title}} kus
vajíčko na měkko
Energetická hodnota 604 kJ
= 144 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 604 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
1 g
Cukry
-
Tuky
10 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
585 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
-
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Sodík Sodík
Fosfor Fosfor
Draslík Draslík
Pozitivní vliv na zdraví
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)

Vajíčko na měkko se připravuje vařením ve vodě po dobu tří minut. Vaječný žloutek je tvořen zejména tukem (a malým množstvím bílkovin), v bílku jsou obsaženy zejména bílkoviny. Dále ve vejcích najdeme minerální látky, a to zejména fosfor, sodík či draslík. Obsahují také vitamíny, hlavně vitamín E, D, K, A. Potravina obsahuje také lecitin. Asi ¾ hmotnosti vejce je tvořeno vodou.

Obsažené vitamíny a minerální látky mají blahodárný vliv na naše tělo ve více směrech. Lecitin je látka, která má v organismu četné funkční úlohy, mezi významné patří výstavba a přestavba lipidů. Pokud to s konzumací vajec nepřeháníme, určitě je lze zařadit do seznamu potravin, které mají příznivý vliv na lidské zdraví a měly by se pravidelně objevovat na našem jídelníčku.

Vejce na měkko by se měla vařit asi 3 minuty. Přesná doba vaření, ale záleží také na tom, jak jsou vejce velká, kolik jich budeme vařit, v jaké nádobě, zda je vkládáme do studené nebo již do vroucí vody. Lepší variantou je jistě voda studená, protože nedojde k takovému teplotnímu rozdílu a skořápka nám s menší pravděpodobností popraská (stává se zejména v situaci, kdy vyndáváte vajíčka z lednice těsně před jejich přípravou). Před vařením se vyplatí vajíčka propíchnout speciální kuchyňskou pomůckou nebo špendlíkem, a do vody v hrnci přidat pár kapek octa. Pokud vejce přeci jen praskne, vyteče jen jeho část, protože dojde k rychlejšímu sražení. Oblíbeným pokrmem k snídani, který skvěle chutná i hezky vypadá, je známé vejce do skla.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
632 0,12 0,01 0,11 add_circle Zapsat
679 0,13 0,01 0,11 add_circle Zapsat
694 0,12 0,02 0,12 add_circle Zapsat
619 0,1 0,02 0,11 0 add_circle Zapsat
202 0,11 0,01 0 add_circle Zapsat
620 0,12 0,01 0,1 add_circle Zapsat
560 0,11 0,01 0,1 add_circle Zapsat
720 0,11 0,01 0,14 add_circle Zapsat
209 0,11 0,01 0 0 add_circle Zapsat
982 0,16 0,03 0,09 0,01 add_circle Zapsat
224 0,02 0,01 0,03 add_circle Zapsat
578 0,12 0 0,1 add_circle Zapsat
335 0,05 0,01 0,06 0 add_circle Zapsat
1 324 0,16 0,02 0,26 add_circle Zapsat
388 0,05 0,05 0,06 add_circle Zapsat
986 0,05 0,11 0,13 add_circle Zapsat
611 0,13 0,07 0,07 add_circle Zapsat
183 0,05 0 0,01 0,04 add_circle Zapsat
172 0,09 0,01 0 add_circle Zapsat
201 0,11 0,01 0 0 add_circle Zapsat
Tři chlapi v kuchyni aneb jednoduché recepty do náročných dnů
Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku
Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách