menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vaječný bílek

vaječný bílek

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - vaječný bílek
Energetická hodnota 202 kJ
= 48 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 0,7 g
Tuky 0,3 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 202 kJ
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 0,7 g
Tuky 0,3 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
11 g
Sacharidy
0,7 g
Cukry
0 g
Tuky
0,3 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
555 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
-
Obsahuje vitamíny
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Obsahuje minerální látky
Sodík Sodík
Kobalt Kobalt
Železo Železo
Vápník Vápník
Draslík Draslík
Hořčík Hořčík
Měď Měď
Molybden Molybden
Mangan Mangan
Fosfor Fosfor
Chrom Chrom
Zinek Zinek
Fluor Fluor
Jód Jód
Selen Selen
Pozitivní vliv na zdraví
Svaly Posiluje svaly
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti

Vaječný bílek představuje asi 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jedná se v podstatě o vodný roztok bílkovin (poměr mezi vodou a bílkovinami je přibližně 8:1). V bílku najdeme asi 40 druhů bílkovin, neproteinová sušina je tvořena sacharidy a minerálními látkami.

Bílkoviny vaječného bílku jsou pro svůj obsah esenciálních aminokyselin plnohodnotné a jejich stravitelnost u člověka je 96-98 %! Jedná se o potravinu, která neobsahuje tuk ani cholesterol, a tak ji lze dobře využít i při redukční dietě nebo fitness výživě.

Při nákupu vajec buďte opatrní. Vybírejte si vejce čistá s neporušenou skořápkou a řádně označená. Také si všímejte toho, jak jsou vejce na prodejně uskladněna. Vajíčka by měla být skladována při teplotním rozmezí 5–18 °C. Doma skladujte vejce v ledničce nebo ve sklepě, ideálně špičkou dolů. Uvařené vajíčko vydrží v chladničce asi 10 dní. Pokud byla ale při vaření nebo v průběhu skladování narušena skořápka, je lepší takové vejce ihned spotřebovat. Ve zdravém stravování má bílek výsadní postavení, dá se například použít k přípravě ovesné pizzy, snídaňových muffinů nebo špenátových palačinek.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ)
1 608 add_circle Zapsat
1 533 add_circle Zapsat
1 407 add_circle Zapsat
193 add_circle Zapsat
218 add_circle Zapsat
632 add_circle Zapsat
679 add_circle Zapsat
694 add_circle Zapsat
814 add_circle Zapsat
619 add_circle Zapsat
209 add_circle Zapsat
209 add_circle Zapsat
1 465 add_circle Zapsat
167 add_circle Zapsat
339 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách