Vaječný bílek představuje asi 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jedná se v podstatě o vodný roztok bílkovin (poměr mezi vodou a bílkovinami je přibližně 8:1). V bílku najdeme asi 40 druhů bílkovin, neproteinová sušina je tvořena sacharidy a minerálními látkami.
vaječný bílek
Stav | syrové |
Bílkoviny | 11,3 g |
Sacharidy | 0,8 g |
Cukry | 0,4 g |
Tuky | 0,2 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 0,44 g |
Voda | 88,3 g |
Vápník | 11 mg |
GI | |
PHE | 555 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Bílkoviny vaječného bílku jsou pro svůj obsah esenciálních aminokyselin plnohodnotné a jejich stravitelnost u člověka je 96-98 %! Jedná se o potravinu, která neobsahuje tuk ani cholesterol, a tak ji lze dobře využít i při redukční dietě nebo fitness výživě.
Při nákupu vajec buďte opatrní. Vybírejte si vejce čistá s neporušenou skořápkou a řádně označená. Také si všímejte toho, jak jsou vejce na prodejně uskladněna. Vajíčka by měla být skladována při teplotním rozmezí 5–18 °C. Doma skladujte vejce v ledničce nebo ve sklepě, ideálně špičkou dolů. Uvařené vajíčko vydrží v chladničce asi 10 dní. Pokud byla ale při vaření nebo v průběhu skladování narušena skořápka, je lepší takové vejce ihned spotřebovat. Ve zdravém stravování má bílek výsadní postavení, dá se například použít k přípravě ovesné pizzy, snídaňových muffinů nebo špenátových palačinek.
Nejhledanější v kategorii Vejce
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
47 | | |
40 | | |
46 | | |
64 | | |
366 | | |
45 | | |
58 | | |
358 | | |
384 | | |
40 | |