Tvaroh měkký (nízkotučný) Olma je nezrající sýr získaný kyselým srážením pomocí syřidla. Má pouze 0,5 % tuku a je lehce stravitelný. Tvaroh obsahuje řadu cenných látek – plnohodnotné bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, minerální látky (nejvýznamnější je vápník, dále se vyskytuje například fosfor, draslík, měď, zinek nebo hořčík ), vitaminy (C, A, D, E, K a vitamíny skupiny B). Kromě toho obsahuje i značné množství omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin.
tvaroh měkký (nízkotučný) Olma
Bílkoviny | 17 g |
Sacharidy | 4 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 0,5 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0 g |
Sůl | 0,08 g |
Voda | 0 g |
Vápník | 90 mg |
GI | 0 |
PHE | 850 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Bílkoviny jsou důležité pro stavbu svalové hmoty, ale také kůže, vlasů, hormonů, enzymů, podílí se na obranyschopnosti organismu. Obsažený kasein je důležitý při ochraně jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka, podporuje mozkovou činnost a pomáhá proti únavě a psychickým problémům. Konzumace tvarohu chrání i naše zuby proti zubnímu kazu a slouží jako prevence onemocnění kostí.
Tvaroh se používá i v lidovém léčitelství - proti zánětu a angíně se podává tvarohový obklad na krk, horečku zas sníží tvarohový zábal lýtek. Tvaroh má i detoxikační účinek na organismus. Obklad z tvarohu utlumí i bolest kloubů nebo zmírní otoky. Jeho hlavní využití je ale v kuchyni, připravíme z něho jak chutné zdravé pomazánky a dipy, tak i různé sladké dezerty , buchty, dorty či koláče.
Nejhledanější v kategorii Tvaroh
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
288 | | |
331 | | |
379 | | |
268 | | |
283 | | |
625 | | |
1 293 | | |
482 | | |
267 | | |
295 | |