Čerstvé čajové lístky obsahují 75-80 % vody. V zeleném čaji najdeme kofein vázaný na třísloviny, uvolňuje se pomaleji a tím působí déle než kofein z kávy. Obsahuje i alkaloidy s účinkem podobným kofeinu a aminokyselinu theanin, která dodává chuť a vůni. Mezi vitamíny obsažené v zeleném čaji patří především vitamín C a provitamín A ( betakarotén) v relativně vysokém množství. Nejvýrazněji ze všech minerálů jsou zastoupeny fluor a mangan nebo draslík, vápník, hořčík a jiné. Najdeme v něm i polyfenoly a chlorofyl s antioxidačním účinkem. Čajové listy obsahují též pektin, sacharidy, saponiny a další látky.
Teekannee zelený čaj Zen Chai
Bílkoviny | 0,3 g |
Sacharidy | 0,1 g |
Cukry | 0,1 g |
Tuky | 0,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 15 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Obsažený kofein povzbuzuje nervovou soustavu a mozek, proto usnadňuje učení, přináší koncentraci, zmenšuje únavu. Pití zeleného čaje má prokázané antikarcinogenní účinky. Byl prokázán i vliv na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, chrání před vznikem aterosklerózy, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu LDL v krvi. Zastoupený fluor kladně působí na zuby, zubní sklovinu a kosti, mangan pomáhá detoxikovat a chránit tělo.Třísloviny pomáhají při trávení a zažívání. Pití zeleného čaje přináší uvolnění staženým průduškám (např. při astmatu) nebo přivádí krev do ledvin a pomáhá čistit tělo. Může regulovat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou nebo i zabránit vzniku onemocnění.
Ideální je nechat čaj louhovat přibližně tři až pět minut, aby se uvolnily všechny léčivé látky. Zaléváme vodou zchladlou na 60–80 °C. Příliš horká voda zapříčiní hořkou pachuť, příliš chladná mdlou až vodovou chuť.
Nejhledanější v kategorii Nápoje nealkoholické
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
17 | | |
321 | | |
0 | | |
18 | | |
301 | | |
49 | | |
20 | | |
1 | | |
62 | | |
285 | |