Sýr Ementál obsahuje klasické mléko, mlékařské kultury, syřidlo a jedlou sůl. Tento sýr původně pochází ze Švýcarska a je typický tím, že má 'oka'. Tato oka vznikají při jeho kvašení a vytváří je oxid uhličitý. Jedná se o tučnější druh sýra.
sýr Ementál
Bílkoviny | 25,3 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 29 g |
Nasycené mastné kyseliny | 18,7 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 1,2 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 1 265 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Tvrdé sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, což je přínosné pro naše svaly, kosti, zuby i nehty. Chcete-li zhubnout, tak volte méně tučné sýry, které mají obsah tuku do 30%. Nemáte-li s váhou problém, pak si občas můžete dopřát i tučnější sýry. Máte-li problém s trávením mléka nebo trpíte jeho intolerancí, pak se konzumaci sýra vyvarujte.
Sýr Ementál se hodí k přípravě různého studeného občerstvení nebo jednohubek. Stejně dobře se může standardně konzumovat s pečivem a se zeleninou (okurka, paprika, cherry rajčata, salát, rukola, ...). Dále výborně chutná i v kombinaci s ovocem (hroznové víno, žlutý meloun, datle, fíky, ...), může tak skvěle posloužit jako netradiční zobání k vínu. Sýry se s oblibou používají i pro zapékání různých jídel (brambory, těstoviny, ...), toastů, tortil nebo pizzy (a to i lowcarb verze, která potěší nejen vyznavače nízkosacharidového stravování).
Nejhledanější v kategorii Sýry měkké a tvrdé
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
344 | | |
344 | | |
352 | | |
343 | | |
350 | | |
351 | | |
230 | | |
347 | | |
344 | | |
352 | |