výrobek je složen z vepřové kýty, vody, vepřového sádla, soli, dextrózy, glukózového sirupu, kouře z bukového dřeva a látek E250 - Dusitan sodný, E451 – Trifosforečnany (sodný a draselný), E452 - Polyfosforečnany (sodný, draselný a vápenatý) a E316 - Erythorban sodný.
šunka Pražská Pikok
Bílkoviny | 19 g |
Sacharidy | 1 g |
Cukry | 0,8 g |
Tuky | 8 g |
Nasycené mastné kyseliny | 2 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 2 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 955 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
konzumace uzenin s množstvím přídatných látek, není vhodná pro racionální stravování, ani diabetickou a redukční dietu. Látka E250 – dusitan sodný: podle organizace CSPI (Center for Science in the Public Interest) představují dusitany a dusičnany pravděpodobně malé riziko pro lidské zdraví. Při konzumaci masa obsahujícího dusitany je však doporučováno zároveň pít nápoje s obsahem vitamínu C (pomerančové, grapefruitové, brusinkové džusy, apod.) z důvodu zabránění vzniku nitrosaminů, které jsou již prokazatelně škodlivé. Látka E316 – Erythorban sodný: by měla být bez nežádoucích účinků. Látky E451 – Trifosforečnany a E452 - Polyfosforečnany: jejich vysoké dávky mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. Nezapomeňte na možnost negativního vlivu tzv. koktejlového efektu, který vzniká na základě míchání různých druhů cizorodých látek, které přijímáme (potraviny a nápoje, léky, cigarety, atd.).
udělejte si domácí šunku bez obsahu dusitanů, fosforečnanů a dalších nevhodných látek. Místo dextrózy a glukózového sirupu lze použít med.
Nejhledanější v kategorii Uzeniny a paštiky
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
494 | | |
385 | | |
647 | | |
456 | | |
355 | | |
811 | | |
397 | | |
2 332 | | |
1 167 | | |
375 | |