menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
špenát čerstvý

špenát čerstvý

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 106 kJ
= 25 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 3 g
Tuky 0,36 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 106 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 3 g
Tuky 0,36 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
3 g
Cukry
2 g
Tuky
0,36 g
Nasycené mastné kyseliny
0,19 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,02 g
Polynenasycené
0,16 g
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
-
Voda
92 g
Vápník
106 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
110 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B Vitamín B
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Obsahuje minerální látky
Fluor Fluor
Jód Jód
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Hořčík Hořčík
Mangan Mangan
Selen Selen
Měď Měď
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Kobalt Kobalt
Zinek Zinek
Chrom Chrom
Vápník Vápník
Molybden Molybden
Pektin Pektin
Pozitivní vliv na zdraví
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Zrak Vhodná potravina při problémech se zrakem
Svaly Posiluje svaly
Spánek Vhodná potravina pro lepší spánek
Krev Má pozitivní vliv na krev
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Imunita Posiluje imunitu
Zuby Působí kladně na zuby
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Buňky Má pozitivní vliv na buňky
Slinivka Vhodná potravina při potížích se slinivkou
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
Kůže Blahodárně působí na zdraví kůže
Mozek Posiluje mozkovou činnost
Kosti Napomáhá při růstu a obnově kostí
Jiné
PKU potraviny se známým obsahem PHE
Obsah potraviny

špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, resp. karotenoidů (např. betakaroten), které jsou tělem syntetizovány na vitamin A. Najdeme v něm také značné množství vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů a stopových prvků jsou nejvíce zastoupeny draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Špenát není tak bohatým zdrojem železa, jak se původně uvádělo. Tato domněnka vznikla na základě omylu vědců, kteří se spletli a uvedli výsledky vědecké studie se špatně umístěnou desetinnou čárkou.

Vliv na zdraví

vitamín A má blahodárný účinek na zrak. Kromě toho chrání sliznice a tím předchází různým onemocněním (např. bronchitidě). Vitamíny skupiny B blahodárně působí na stav vlasů, nehtů, kůže i pohybového aparátu, navozují dobrý spánek a mají posilující účinek na srdce a cévy. Vitamín C je antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály. Obsažené minerální látky ovlivňují krvetvorbu, metabolismus, stav kostí, zubů a nehtů a působí také na tkáně, svaly, srdce, mozek, nervy či hormony.

Praktické rady

špenát použijte nejlépe za syrova (do salátů či smoothie) nebo jen po krátké tepelné úpravě (přidávejte ho těsně před dokončením teplého pokrmu).

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
59 0,01 0,02 0 0,01 add_circle Zapsat
84 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
147 0,01 0,06 0 0,02 add_circle Zapsat
148 0,01 0,07 0 0,04 add_circle Zapsat
93 0,01 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0 0,02 add_circle Zapsat
182 0,01 0,09 0 0,03 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0,03 add_circle Zapsat
320 0,02 0,16 0 0,01 add_circle Zapsat
120 0,01 0,05 0,01 0,04 add_circle Zapsat
68 0,02 0,01 0 0,01 add_circle Zapsat
120 0,02 0,04 0,01 0,03 add_circle Zapsat
126 0,02 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
306 0,02 0,17 0 0,02 add_circle Zapsat
281 0,03 0,08 0,02 0,03 add_circle Zapsat
168 0,03 0,05 0,01 0,03 add_circle Zapsat
184 0,01 0,12 0 add_circle Zapsat
141 0,01 0,07 0 0,02 add_circle Zapsat
72 0,02 0,01 0 add_circle Zapsat
84 0 0,03 0 0,01 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách