Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
špenát

špenát

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - špenát
Energetická hodnota 29 kcal
= 121 kJ
Bílkoviny 2,5 g
Sacharidy 3,04 g
Tuky 0,36 g
Vláknina 1,84 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 29 kcal
Bílkoviny 2,5 g
Sacharidy 3,04 g
Tuky 0,36 g
Vláknina 1,84 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
2,5 g
Sacharidy
3,04 g
Cukry
2,03 g
Tuky
0,36 g
Nasycené mastné kyseliny
0,19 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,02 g
Polynenasycené
0,16 g
Cholesterol
-
Vláknina
1,84 g
Sůl
-
Voda
91,6 g
Vápník
106,22 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
125 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B Vitamín B
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Obsahuje minerální látky
Fluor Fluor
Jód Jód
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Hořčík Hořčík
Mangan Mangan
Selen Selen
Měď Měď
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Kobalt Kobalt
Zinek Zinek
Chrom Chrom
Vápník Vápník
Molybden Molybden
Pektin Pektin
Pozitivní vliv na zdraví
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Zrak Vhodná potravina při problémech se zrakem
Svaly Posiluje svaly
Spánek Vhodná potravina pro lepší spánek
Krev Má pozitivní vliv na krev
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Imunita Posiluje imunitu
Zuby Působí kladně na zuby
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Buňky Má pozitivní vliv na buňky
Slinivka Vhodná potravina při potížích se slinivkou
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
Kůže Blahodárně působí na zdraví kůže
Mozek Posiluje mozkovou činnost
Kosti Napomáhá při růstu a obnově kostí
Jiné
PKU potraviny se známým obsahem PHE

Špenátse vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, tedy karotenoidů (např. betakaroten), které jsou tělem syntetizovány na vitamin A. Najdeme v něm také značné množství vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů a stopových prvků jsou nejvíce zastoupeny draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Špenát není tak bohatým zdrojem železa, jak se původně uvádělo. Tato domněnka vznikla na základě omylu vědců, kteří se spletli a uvedli výsledky vědecké studie se špatně umístěnou desetinnou čárkou.

Vitamín A má blahodárný účinek na zrak. Kromě toho chrání sliznice a tím předchází různým onemocněním (např. bronchitidě). Vitamíny skupiny B blahodárně působí na stav vlasů, nehtů, kůže i pohybového aparátu, navozují dobrý spánek a mají posilující účinek na srdce a cévy. Vitamín C je antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály. Obsažené minerální látky ovlivňují krvetvorbu, metabolismus, stav kostí, zubů a nehtů a působí také na tkáně, svaly, srdce, mozek, nervy či hormony.

Špenát použijte nejlépe za syrova, ideálně do salátů či do smoothie. Zvolit také můžete jen rychlou a šetrnou tepelnou úpravu, přidávejte ho až těsně před dokončením teplého pokrmu.

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kcal)
19 add_circle Zapsat
35 add_circle Zapsat
35 add_circle Zapsat
27 add_circle Zapsat
34 add_circle Zapsat
34 add_circle Zapsat
31 add_circle Zapsat
35 add_circle Zapsat
18 add_circle Zapsat
35 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů