menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Obilné výrobky
keyboard_arrow_right
Rýže
keyboard_arrow_right
rýže natural vařená

rýže natural vařená

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 458 kJ
= 109 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 24 g
Tuky 0,68 g
Vláknina 0,89 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 458 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 24 g
Tuky 0,68 g
Vláknina 0,89 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
24 g
Cukry
0,19 g
Tuky
0,68 g
Nasycené mastné kyseliny
0,19 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,17 g
Polynenasycené
0,25 g
Cholesterol
-
Vláknina
0,89 g
Sůl
-
Voda
73 g
Vápník
7 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
112 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Mangan Mangan
Molybden Molybden
Fluor Fluor
Hořčík Hořčík
Železo Železo
Jód Jód
Draslík Draslík
Fosfor Fosfor
Sodík Sodík
Měď Měď
Zinek Zinek
Vápník Vápník
Pozitivní vliv na zdraví
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Negativní vliv na zdraví
Děti Nevhodné pro děti
Obsah potraviny

Rýže natural je přírodní, nebroušená a neleštěná rýže, proto obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny než bílá rýže. Neobsahuje téměř žádné tuk, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Nejvíce zastoupené jsou vitamíny skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.

Vliv na zdraví

Rýže neobsahuje lepek, je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.

Praktické rady

Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Proti rozvaření rýže můžeme přilít do vařící vody trochu studeného mléka. Skvěle se hodí do polévek, sladkých pokrmů, rizot a jako příloha k masu.

Nejhledanější v kategorii Rýže

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
543 0,03 0,28 0 add_circle Zapsat
1 482 0,07 0,8 0 0,04 add_circle Zapsat
472 0,03 0,25 0 0 add_circle Zapsat
1 465 0,05 0,81 0,01 0,01 add_circle Zapsat
358 0,02 0,25 0 0,01 add_circle Zapsat
883 0,04 0,39 0,04 0,01 add_circle Zapsat
1 526 0,07 0,8 0,01 add_circle Zapsat
1 545 0,07 0,78 0,01 0,01 add_circle Zapsat
376 0,02 0,2 0 0,01 add_circle Zapsat
1 478 0,08 0,79 0 0,02 add_circle Zapsat
1 461 0 0,86 0 add_circle Zapsat
1 512 0,08 0,79 0,01 add_circle Zapsat
1 466 0,07 0,79 0 0,01 add_circle Zapsat
1 478 0,07 0,78 0 0,02 add_circle Zapsat
1 457 0,08 0,76 0,01 0,02 add_circle Zapsat
633 0,03 0,29 0,03 0 add_circle Zapsat
1 495 0,07 0,74 0,04 0,02 add_circle Zapsat
1 457 0,07 0,79 0,01 0,01 add_circle Zapsat
1 507 0,08 0,78 0,01 0 add_circle Zapsat
1 499 0,08 0,78 0,01 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách