menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Obilné výrobky
keyboard_arrow_right
Rýže
keyboard_arrow_right
rýže Basmati vařená Vitana

rýže Basmati vařená Vitana

(Vitana)
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 517 kJ
= 124 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 28 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 0,7 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 517 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 28 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 0,7 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
28 g
Cukry
0 g
Tuky
0,2 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
0,7 g
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
130 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Cholin Cholin
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Obsahuje minerální látky
Mangan Mangan
Hořčík Hořčík
Vápník Vápník
Měď Měď
Zinek Zinek
Fosfor Fosfor
Sodík Sodík
Železo Železo
Selen Selen
Draslík Draslík
Pozitivní vliv na zdraví
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Imunita Posiluje imunitu
Trávení Podporuje trávení
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Kůže Blahodárně působí na zdraví kůže
Obsah potraviny

Chuť a vůně rýže Basmati připomíná oříšek. Její typickou výhodou je, že se při vaření nelepí. Neobsahuje téměř žádné tuk, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna a vyskytují se převážně ve formě škrobu. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.

Vliv na zdraví

Rýže neobsahuje lepek, je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.

Praktické rady

Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Je typická pro indická jídla. Používá se jako příloha k omáčkám, k masu, zelenině, luštěninám, do rizota,...

Nejhledanější v kategorii Rýže

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
543 0,03 0,28 0 add_circle Zapsat
1 482 0,07 0,8 0 0,04 add_circle Zapsat
472 0,03 0,25 0 0 add_circle Zapsat
1 465 0,05 0,81 0,01 0,01 add_circle Zapsat
358 0,02 0,25 0 0,01 add_circle Zapsat
883 0,04 0,39 0,04 0,01 add_circle Zapsat
1 526 0,07 0,8 0,01 add_circle Zapsat
1 545 0,07 0,78 0,01 0,01 add_circle Zapsat
376 0,02 0,2 0 0,01 add_circle Zapsat
1 478 0,08 0,79 0 0,02 add_circle Zapsat
1 416 0,04 0,79 0 add_circle Zapsat
482 0,02 0,26 0 0,01 add_circle Zapsat
1 499 0,08 0,78 0,01 add_circle Zapsat
1 510 0,08 0,75 0,03 0,01 add_circle Zapsat
1 498 0,08 0,76 0,01 add_circle Zapsat
1 457 0,09 0,79 0,01 0,01 add_circle Zapsat
458 0,02 0,24 0,01 0,01 add_circle Zapsat
582 0,04 0,28 0,01 add_circle Zapsat
716 0,03 0,31 0,03 0,03 add_circle Zapsat
1 448 0,06 0,77 0,01 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách