menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Přísady a ochucovadla
keyboard_arrow_right
rajčatový protlak

rajčatový protlak

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 456 kJ
= 109 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 24 g
Tuky 0,5 g
Vláknina 3 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 456 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 24 g
Tuky 0,5 g
Vláknina 3 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
24 g
Cukry
-
Tuky
0,5 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0,17 g
Cholesterol
-
Vláknina
3 g
Sůl
0,35 g
Voda
72 g
Vápník
0,05 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
123 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Sodík Sodík
Fluor Fluor
Hořčík Hořčík
Kobalt Kobalt
Molybden Molybden
Zinek Zinek
Mangan Mangan
Fosfor Fosfor
Jód Jód
Draslík Draslík
Vápník Vápník
Železo Železo
Měď Měď
Pozitivní vliv na zdraví
Únava Pomáhá při únavě
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Trávení Podporuje trávení
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Imunita Posiluje imunitu
Ledviny Vhodná potravina při potížích s ledvinami
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Obsah potraviny

Rajčatový protlak se vyrábí z vyzrálých rajčat. Ty jsou zbavena semínek a slupky, propasírují se zredukuje se v nich obsah vody a zakonzervují se. Tuků obsahuje jen minimum, sacharidy se skládají zejména z glukózy a fruktózy. Rajče má jednu z nejmenších výživových hodnot. Obsahuje vitamín C. Dále najdeme v rajčeti vitamíny B1, B2, B6, niacin a kyselinu listová i provitamín A, antioxidanty. Z minerálů se nejvíce vyskytuje draslík, dále železo, hořčík a fosfor. Železa rajčata obsahují třikrát více než mléko. Lykopeny a karotenoidy rajčat chrání ochranné membrány tělesných buněk.

Vliv na zdraví

Rajčata jsou léčivem na zánět močových cest, čistí ledviny, pomáhají při bolestivém močení a nezhoubném zvětšení prostaty. Snižují cholesterol, preventivně působí proti infarktu, jsou vhodná při křečových žilách a ateroskleróze. Detoxikují tělo, mají příznivé účinky na trávení včetně zácpy, zvyšují imunitu. Jsou výborným antioxidantem a snižují riziko vzniku rakoviny. Rajčata by měli vynechat z jídelníčku lidé trpící dnou a artritidou. Obsažené látky, mohou podporovat usazování kyseliny močové v kloubech.

Praktické rady

Rajčatový protlak se nejvíce používá k přípravě pokrmů, zejména omáček (rajské omáčka, na špagety,...), do polévek atd.

Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
1 394 0 0,82 0 0 add_circle Zapsat
3 389 0 0 0,92 0 add_circle Zapsat
1 680 0 1 0 0 add_circle Zapsat
978 0,04 0,28 0,02 0,53 add_circle Zapsat
418 0,06 0,07 0,05 0,01 add_circle Zapsat
1 676 0,01 0,08 0,41 0 add_circle Zapsat
674 0 0,05 0 0,71 add_circle Zapsat
460 0,02 0,25 0 0,01 add_circle Zapsat
1 302 0,22 0,12 0,12 0,3 add_circle Zapsat
1 682 0,99 add_circle Zapsat
204 0,05 0,07 0 0 add_circle Zapsat
2 018 0,05 0,1 0,46 0,05 add_circle Zapsat
1 200 0,01 0,09 0,27 0 add_circle Zapsat
1 675 0 0,97 0 0 add_circle Zapsat
863 0,02 0,1 0,17 add_circle Zapsat
976 0 0,13 0,2 add_circle Zapsat
406 0,03 0,22 0 add_circle Zapsat
846 0,05 0,33 0,05 add_circle Zapsat
1 300 0,25 0,12 0,11 0,3 add_circle Zapsat
429 0,05 0,04 0,06 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách