Polosladké červené víno obsahuje od 12 až 45 gramů cukru na litr. Vyrábí se nakvašením nebo tepelným zpracováním modrých hroznů. Hlavní složkou vína je voda, dále ethanol, glukóza, fruktóza a enzymy. V červeném vínu se nachází více tříslovin a resveratrolu než ve víně bílém. Nejvíce jsou v něm obsaženy vitamíny skupiny B. Vitamín C se nachází jen v malém množství a z minerálů zde najdeme například draslík, křemík, hořčík či vápník.
polosladké červené víno
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 1 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 0 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 0 mg |
Alkohol | 0,12 g |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Resveratrol je důležitý v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Mírné pití vína reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu antioxidantů má i protirakovinové účinky. Víno vyplavuje z těla toxické látky a odvodňuje ho, zmírňuje záněty ledvin či močového měchýře. Je doporučováno pro zachování štíhlé linie, má protizánětlivé účinky a zlepšuje trávení. Křemík zpevňuje pokožku, posiluje vlasy a nehty, draslík vyrovná případný výkyv soli v těle. Fruktóza obsažená ve vinné révě mírně zvedá hladinu cukru v krvi, tím pomáhá při únavě, nervozitě a depresích. Vitamín C poslouží pro silný imunitní systém. Při nadměrném pití vína hrozí jaterní cirhóza, poškození srdce a další zdravotní problémy i závislost na alkoholu.
Polosladké víno je vhodné především k dezertům nebo k tučnějším sýrům. Výborně se hodí k pokrmům ze zvěřiny, u nás najdete recept na králíka na divoko. Toto víno dále skvěle chutná i ve společnosti kořeněného masa.
Nejhledanější v kategorii Nápoje alkoholické
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
263 | | |
309 | | |
178 | | |
305 | | |
175 | | |
167 | | |
700 | | |
400 | | |
188 | | |
326 | |