menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
petrželová nať

petrželová nať

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - petrželová nať
Energetická hodnota 236 kJ
= 56 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 9 g
Tuky 0,44 g
Vláknina 4 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 236 kJ
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 9 g
Tuky 0,44 g
Vláknina 4 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
9 g
Cukry
1 g
Tuky
0,44 g
Nasycené mastné kyseliny
0,04 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,01 g
Polynenasycené
0,19 g
Cholesterol
-
Vláknina
4 g
Sůl
-
Voda
82 g
Vápník
224 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
209 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Obsahuje minerální látky
Jód Jód
Fluor Fluor
Molybden Molybden
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Vápník Vápník
Železo Železo
Sodík Sodík
Fosfor Fosfor
Mangan Mangan
Selen Selen
Měď Měď
Draslík Draslík
Kobalt Kobalt
Chrom Chrom

Petrželová nať obsahuje kyselinu listovou a hodně vitamínu C, a to dokonce mnohem více než pomeranče. Z minerálních látek nám nabízí především hořčík, železo a zinek. Jedná se o chutnou a oblíbenou bylinku, která se hojně využívá ve studené i teplé kuchyni.

Kyselina listová je velmi důležitá pro těhotné ženy, poněvadž zajišťuje správný vývoj plodu. Vitamín C se stará o správnou obranyschopnost a vitalitu organismu. Tato zelená bylinka má své využití i v péči o tělo. Pasta vytvořená z petrželové natě prospívá naší kůži, zjemňuje ji a umí i odstranit pigmentové skvrny. Už ve starověkém Řecku byla využívána k urychlení hojení ran. Prospěch z této zelené bylinky mohou mít i naše vlasy. Z petrželové nati, vody a lžíce jablečného octa, lze připravit oplach, který jim dodá lesk a sílu. Zároveň nás zbaví i lupů.

Petrželová nať se tradičně využívá k dochucení a ozdobení polévky, rizota, brambor i těstovin . Výborná je také čerstvá, jen tak položená na pomazánce nebo hummusu. Může se také konzumovat jakou součást různých salátů, a to jak studených, tak i teplých.

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kJ)
93 add_circle Zapsat
59 add_circle Zapsat
84 add_circle Zapsat
371 add_circle Zapsat
67 add_circle Zapsat
155 add_circle Zapsat
102 add_circle Zapsat
68 add_circle Zapsat
54 add_circle Zapsat
88 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách