Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce
keyboard_arrow_right
Sýry měkké a tvrdé
keyboard_arrow_right
Parmazán nebo Grana Padano

Parmazán nebo Grana Padano

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - Parmazán nebo Grana Padano
Energetická hodnota 405 kcal
= 1 694 kJ
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 3 g
Tuky 29 g
Vláknina 0 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 405 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 3 g
Tuky 29 g
Vláknina 0 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
33 g
Sacharidy
3 g
Cukry
3 g
Tuky
29 g
Nasycené mastné kyseliny
16 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
7 g
Polynenasycené
0,6 g
Cholesterol
-
Vláknina
0 g
Sůl
1,5 g
Voda
-
Vápník
1 165 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 650 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %

Parmazán nebo Grana Padano patří mezi dlouho zrající sýry. Tento chutný sýr s nezaměnitelnou chutí se k nám dostal z Itálie, kde je velmi oblíbený a rozšířený. Jeho barva je žlutá, kůrka je hladká a na krajích tvrdší. Díky své zrnité struktuře se odlamuje. Jedná se o kvalitní sýr, který je vyráběn z čerstvého a nepasterovaného kravského mléka bez jakýchkoliv přídatných látek. Poté se nechá 15 až 20 dnů máčet v solném roztoku, následně je necháván zrát na dřevěné polici 1 až 3 roky. Právě díky dlouhému zrání v něm najdeme kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, vápník a fosfor. Dalšími obsaženými minerálními látkami je hořčík, sodík a draslík. Disponuje i vitamíny A, D a E.

Tento druh sýr je poměrně tučný, a tak ho konzumujeme s mírou. Obsahuje také hodně soli, a tak není příliš vhodný pro děti a pro konzumenty, kteří trpí vysokým krevním tlakem či onemocněním ledvin. Vysoký příjem soli může způsobovat zadržování vody a podpořit i vznik celulitidy. Tvrdé a dlouho zrající sýry jsou zdrojem kvalitních mléčných bílkovin, které mají řadu pozitivních fyziologických funkcí týkajících se například kardiovaskulárního systému (antitrombotické a antihypertenzní účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiální a imunostimulační účinky), trávicího systému a přenosu minerálů (železo a vápník). Výžnamný je jeho obsah kaseinu, který ochraňuje naše zuby před kazy. Parmazán nebo Grana Padano je vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí laktózy.

Díky své báječné chuti se tento sýr těší velké oblibě a uplatňujte se v celé řadě receptů. Poněvadž se snadno rozpouští, tak se hodí do polévek, omáček, nebo tradičně na posypání těstovin (boloňské špagety). Také se dá konzumovat jen tak samotný s vínem, zkuste v doporučené kombinaci s Veltlínským zeleným. Pravý parmazán není možné rovně odkrojit, poněvadž se díky své zrnité struktuře drolí a odlupuje. Poněvadž parmazán dlouho vydrží, tak si můžete koupit celé kolo, a pak si vždy dle potřeby kousek odloupnout. Na loupání lze zakoupit speciální nožík. Pro skladování v ledničce je ideální místo v úrovní přihrádky na zeleninu, uchovávejte ho zabalený ve fólii, aby nepřijímal jiné pachy.

Nejhledanější v kategorii Sýry měkké a tvrdé

Název Energetická hodnota (kcal)
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů