Parmazán nebo Grana Padano patří mezi dlouho zrající sýry. Tento chutný sýr s nezaměnitelnou chutí se k nám dostal z Itálie, kde je velmi oblíbený a rozšířený. Jeho barva je žlutá, kůrka je hladká a na krajích tvrdší. Díky své zrnité struktuře se odlamuje. Jedná se o kvalitní sýr, který je vyráběn z čerstvého a nepasterovaného kravského mléka bez jakýchkoliv přídatných látek. Poté se nechá 15 až 20 dnů máčet v solném roztoku, následně je necháván zrát na dřevěné polici 1 až 3 roky. Právě díky dlouhému zrání v něm najdeme kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, vápník a fosfor. Dalšími obsaženými minerálními látkami je hořčík, sodík a draslík. Disponuje i vitamíny A, D a E.
Parmazán nebo Grana Padano
Bílkoviny | 33 g |
Sacharidy | 3 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 29 g |
Nasycené mastné kyseliny | 16 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 7 g |
Polynenasycené | 0,6 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0 g |
Sůl | 1,5 g |
Voda | - |
Vápník | 1 165 mg |
GI | |
PHE | 1 650 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Tento druh sýr je poměrně tučný, a tak ho konzumujeme s mírou. Obsahuje také hodně soli, a tak není příliš vhodný pro děti a pro konzumenty, kteří trpí vysokým krevním tlakem či onemocněním ledvin. Vysoký příjem soli může způsobovat zadržování vody a podpořit i vznik celulitidy. Tvrdé a dlouho zrající sýry jsou zdrojem kvalitních mléčných bílkovin, které mají řadu pozitivních fyziologických funkcí týkajících se například kardiovaskulárního systému (antitrombotické a antihypertenzní účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiální a imunostimulační účinky), trávicího systému a přenosu minerálů (železo a vápník). Výžnamný je jeho obsah kaseinu, který ochraňuje naše zuby před kazy. Parmazán nebo Grana Padano je vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí laktózy.
Díky své báječné chuti se tento sýr těší velké oblibě a uplatňujte se v celé řadě receptů. Poněvadž se snadno rozpouští, tak se hodí do polévek, omáček, nebo tradičně na posypání těstovin (boloňské špagety). Také se dá konzumovat jen tak samotný s vínem, zkuste v doporučené kombinaci s Veltlínským zeleným. Pravý parmazán není možné rovně odkrojit, poněvadž se díky své zrnité struktuře drolí a odlupuje. Poněvadž parmazán dlouho vydrží, tak si můžete koupit celé kolo, a pak si vždy dle potřeby kousek odloupnout. Na loupání lze zakoupit speciální nožík. Pro skladování v ledničce je ideální místo v úrovní přihrádky na zeleninu, uchovávejte ho zabalený ve fólii, aby nepřijímal jiné pachy.
Nejhledanější v kategorii Sýry měkké a tvrdé
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|