Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
míchaná vejce (vajíčka)

míchaná vejce (vajíčka)

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - míchaná vejce (vajíčka)
Energetická hodnota 166 kcal
= 694 kJ
Bílkoviny 12,45 g
Sacharidy 2,2 g
Tuky 11,91 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 166 kcal
Bílkoviny 12,45 g
Sacharidy 2,2 g
Tuky 11,91 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
12,45 g
Sacharidy
2,2 g
Cukry
-
Tuky
11,91 g
Nasycené mastné kyseliny
3,64 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
4,76 g
Polynenasycené
2,15 g
Cholesterol
383 mg
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
73,18 g
Vápník
66 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
622,5 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Obsahuje minerální látky
Měď Měď
Hořčík Hořčík
Jód Jód
Mangan Mangan
Zinek Zinek
Selen Selen
Fosfor Fosfor
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Vápník Vápník
Železo Železo
Pozitivní vliv na zdraví
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Imunita Posiluje imunitu
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce

Míchaná vejce (vajíčka) se nejčastěji připravují mícháním na rozehřáté a tukem vytřené pánvi (olej, máslo, sádlo, ghí, ...). Na dochucení se zpravidla používá pouze sůl a pepř. Bílek představuje asi 60% hmotnosti vejce. Z 80% je tvořen vodou, dále pak kvalitním proteinem, sacharidy, vitaminy B a minerálními látkami (sodík, hořčík, železo, fosfor, selen, brom, draslík, vápník, mangan, zinek, síra, chlor) a nulovou hodnotu tuku. Jsou v něm zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit. Žloutek tvoří menší hmotnost vejce, najdeme v něm tuky, proteiny a mikroživiny. Dále zde najdeme velké množství cholesterolu, hlavně HDL. Důležitou součástí žloutku jsou vitamíny A, D, E a K a velké množství vitamínů skupiny B. Z minerálních látek je pak nejvíce zastoupen fosfor, železo, mangan, selen, kobalt, nikl, chrom, měď a jod.

Vejce jsou zdravou potravinou, ale s jejich konzumací by se to nemělo přehánět, protože obsahují poměrně dost tuku a vysoké množství cholesterolu, který je nežádoucí pro naše cévy. Vaječný bílek je skvělým zdrojem výborně stravitelných bílkovin a esenciálních aminokyselin. Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů a další látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť. Že vejce zvyšují cholesterol je pouze mýtus, u zdravých lidí výzkumy neprokázaly žádnou spojitost mezi konzumací vajec a krevními lipidy nebo rizikem srdečních onemocnění.

Při přípravě míchaných vajec používejte pánev s nepřilnavým povrchem, aby bylo potřeba jen minimální množství přidaného tuku (u kvalitního nádobí stačí potřít povrch pánve nebo tuk můžete zcela vypustit). Nebo můžete zkusit použít přepuštěné máslo 'ghí', které se při vysoké teplotě nepřepaluje, je bohaté na vitamíny a zlepšuje trávení. Ponoříte-li čerstvé vejce do osolené vody, mělo by přirozeně klesnout na dno, pokud plave na hladině, pravděpodobně nebude česrtvé. Nejlépe vejce uskladníte ve vrchní nebo střední polici, v chladnějším místě. Omývejte skořápku pouze před jejich okamžitou spotřebu. Je důležitá tepelná úprava, abychom se vyhnuli bakteriálním nákazám jako je například salmonela. Navíc tepelná úprava docílí jejich lepší stravitelnosti.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kcal)
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů