Losos steak z hlavních živin obsahuje zejména bílkoviny a tuky, hlavně ve formě omega 3 nenasycených mastných kyselin. Z vitamínů a minerálních látek jsou zastoupeny vitamín B1, vitamín D, vápník, hořčík či železo. Losos patří mezi tučné ryby.
losos steak
Stav | syrové |
Bílkoviny | 20 g |
Sacharidy | 0,1 g |
Cukry | - |
Tuky | 16 g |
Nasycené mastné kyseliny | 3 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 0,17 g |
Voda | - |
Vápník | 9 mg |
GI | |
PHE | 1 000 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Nenasycené mastné kyseliny omega 3 mají na rozdíl od těch nasycených na náš organismus příznivý efekt. Mnoho výzkumů potvrdilo, že jsou výbornou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic), působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Ryby obsahují vitamín D, který ovlivňuje funkci svalů (a tím i naší sílu) a spolupůsobí při využití vápníku. Steak z lososa určitě patří na zdravý jídelníček a i přesto, že má poměrně vysokou energetickou hodnotu, hodí se i na zpestření jídelníčku osob s redukční dietou (pozor na množství masa na porci a na volbu vhodné přílohy).
Ryby by se měly na našem jídelníčku objevovat každý týden, ideálně alespoň dvakrát. Jejich druhy můžete střídat, abyste tělu zajistili co největší rozmanitost. Steak z lososa připravte šetrným restováním na olivovém oleji a podávejte s vařenými brambory, zeleninovým pyré, restovanou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Nejhledanější v kategorii Ryby a mořské plody
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
850 | | |
853 | | |
420 | | |
885 | | |
733 | | |
269 | | |
835 | | |
766 | | |
461 | | |
352 | | |
343 | |