Tento brukvovitý druh zeleniny je doslova nabitý cennými látkami. Najdeme v něm vitamíny B1, B2, B3, B5, B7, B8, B9, C, E, K, a minerální látky jako železo, vápník, hořčík, zinek, draslík nebo mangan. Kedlubna bílá také obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu. Obsah jednotlivých látek v kedlubnách se mírně liší v závislosti na jednotlivých odrůdách.
kedlubna bílá
Stav | syrové |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 4 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 0,14 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,03 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 0,01 g |
Polynenasycené | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 3 g |
Sůl | 0,1 g |
Voda | 92 g |
Vápník | 24 mg |
GI | |
PHE | 60 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Kedluben je spolu s ostatními druhy košťálové zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta) jedním z nejsilnějších bojovníků proti rakovině. Rozpustná vláknina, kterou kedluben obsahuje se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, nerozpustná vláknina pomáhá udržovat naše střeva průchodné, což ocení zejména lidé, kteří trpí na zácpu. Kedluben obsahuje pouze zanedbatelné množství kalorií, a proto se výborně hodí k redukční dietě. Povzbuzuje metabolismus, čímž urychluje látkovou výměnu. Mladý kedluben je křehký a lehce stravitelný, dřevnaté starší kusy jsou naopak těžko stravitelné.
Při koupi kedlubu dbejme na to, aby byl pevný a pružný, nepopraskaný a na spodní části hlízy bez dřevnaté části. Listy nesmějí být zažloutlé. Listy mladých kedlubů obsahují více vitamínu C a vápníku než samotné bulvy, a proto se hodí k přípravě zeleninových salátů. Kedlubna bílá své využití najde i v polévkách a v hotových jídlech. Můžete s námi vyzkoušet recept na nízkosacharidové Francouzské kedlubnory. Kedluben má mnoho odrůd, které se vzájemně liší časem zrání, a proto ho můžeme konzumovat celý rok.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
14 | | |
21 | | |
35 | | |
35 | | |
20 | | |
15 | | |
27 | | |
39 | | |
13 | | |
17 | |