Kapusta hlávková neboli brukev je zelenina, která obsahuje vlákninu a cenné vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je zastoupen vápník, hořčík, selen fosfor, draslík, síru, železo a sodík.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivujte Premium.
Potraviny keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá keyboard_arrow_right
kapusta hlávková
kapusta hlávková
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 173 kJ
= 41 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 5 g
Tuky 0,67 g
Vláknina 4 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 173 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 5 g
Tuky 0,67 g
Vláknina 4 g
Nutriční hodnoty
Stav | syrové |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 5 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 0,67 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,11 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,02 g |
Polynenasycené | 0,48 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 4 g |
Sůl | - |
Voda | 86 g |
Vápník | 146 mg |
GI | |
PHE | 171 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Chrom Chrom
Pektin Pektin
Hořčík Hořčík
Sodík Sodík
Draslík Draslík
Měď Měď
Vápník Vápník
Molybden Molybden
Mangan Mangan
Fosfor Fosfor
Železo Železo
Zinek Zinek
Selen Selen
Fluor Fluor
Jód Jód
Pozitivní vliv na zdraví
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Zažívání Vhodná potravina při střevních potížích
Zrak Vhodná potravina při problémech se zrakem
Imunita Posiluje imunitu
Těhotenství Vhodná potravina pro těhotné a kojící ženy
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Jiné
Pravidelná konzumace kapusty pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, posiluje stěny cév i imunitní systém. Kapusta hlávková působí příznivě na zažívání a v těhotenství je důležitá pro zdravý vývoj plodu, protože obsahuje cennou kyselinu listovou.
Syrová hlávková kapusta se nekonzumuje. Při tepelné úpravě má kapusta velmi specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Kapustu se doporučuje ochucovat různými druhy koření, nejčastěji se používá římský kmín, pepř, majoránka nebo česnek. Z tepelných úprav lze kapustu dusit, vařit, zadělávat, smažit, ale i zapékat. Je vhodná do polévek, příloh k masům, karbanátků, závitků a jiných pokrmů.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
59 | | |
147 | | |
90 | | |
148 | | |
84 | | |
85 | | |
532 | | |
115 | | |
168 | | |
85 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách