Kaki (tomel, churma, persimmon) japonské ovoce nás na první pohled zaujme svou krásně sytě oranžovou barvou. Toto exotické ovoce je převážně zdrojem sacharidů a rychlých cukrů. Když je správně vyzrálé, tak je jeho chuť příjemně sladká a jeho vůně připomíná vanilku.
kaki (tomel, churma, persimmon, hurmikaki) japonské ovoce
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sacharidy | 13 g |
Cukry | 13 g |
Tuky | 0,19 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1,6 g |
Sůl | 0 g |
Voda | - |
Vápník | 0 mg |
GI | |
PHE | 20 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Japonské ovoce kaki je plné minerálních látek, zastoupen je draslík, horčík, fosfor, vápník, železo a mangan. Nachází se v něm vitamín A a C. Obsahuje také zdraví prospěšné antioxidanty a aminokyseliny. Patří mezi vhodná ovoce i do diety, poněvadž umí zrychlit práci metabolismu a obsahuje látky, které se podílí na rozkládání tuků. Zvládne nás zbavit únavy a podporuje funkci ledvin, které jsou zásobárnou naší životní energie.
Pokud si chcete užít nejlepší chuť tohoto ovoce a zároveň předejít trávicím obtížím, pak je potřeba ho nechat zcela dozrát. Správnou zralost poznáte tak, že ovoce je měkké a není již téměř možné ho oloupat. Kaki se totiž tradičně neloupe a konzumuje se i včetně slupky. V kuchyni se těší pestrému využití, můžete ho konzumovat samotné, přidávat do různých kaší, salátů a smoothie. Výborné se hodí také k masu.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|