Kaiserka patří mezi pečivo, které se peče z klasické bílé pšeničné mouky, vody a pekařské směsi (obsahuje zpravidla vlákninu, sušené brambory, kukuřičnou krupici, ...). Ve složení je také rostlinný olej, droždí a sůl. Často se přidávají i další přídatné látky jako jsou různé stabilizátory a emulgátory, zahušťující látky, a cukr. Často se na nich objevuje i různá posypka (mák, kmín, slunečnice, semínka, ...).
kaiserka
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 50 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 3 g |
Nasycené mastné kyseliny | 1 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | 1 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 500 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Pšeničné bílé pečivo a chléb by se na našem jídelníčku měli vyskytovat spíše svátečně nebo vůbec. Hlavní nevýhodou těchto výrobků je, že obsahují méně výživných látek a vlákniny, a tedy nás tolik nezasytí, a pak máme brzy znovu hlad. Naopak kvalitní celozrnné pečivo a chléb obsahují více vlákniny a minerálních látek, a tak nás zasytí na mnohem déle.
Dalším důležitým faktorem ve výběru pečiva je i věk konzumenta. Poněvadž bílé necelozrnné pečivo je naopak doporučováno pro malé děti, které ještě nemají dokonale vyvinutý trávicí systém, a to celozrnné by jim mohlo způsobit trávící potíže. Dospělí jedinci by měli dávat přednost celozrnnému pečivu. Ideální je jíst takové pečivo, u kterého jsme si jisti jeho složením. Když si budete pečivo péct doma, pak budete mít dokonalý přehled o jeho složení. Domácí pečení není zas tolik složité, stačí si vybrat správný recept a držet se postupu. Vyzkoušejte s námi třeba celozrnné housky.
Nejhledanější v kategorii Pečivo slané
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
262 | | |
287 | | |
255 | | |
263 | | |
324 | | |
304 | | |
244 | | |
314 | | |
253 | | |
292 | |