Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ovoce
keyboard_arrow_right
Ovoce čerstvé
keyboard_arrow_right
jahody

jahody

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - jahody
Energetická hodnota 35 kcal
= 147 kJ
Bílkoviny 0,79 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,37 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 35 kcal
Bílkoviny 0,79 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,37 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
0,79 g
Sacharidy
6 g
Cukry
4 g
Tuky
0,37 g
Nasycené mastné kyseliny
0,02 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
0 g
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
25
PHE
40 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Cholin Cholin
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín A Vitamín A
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Kobalt Kobalt
Vápník Vápník
Hořčík Hořčík
Zinek Zinek
Fosfor Fosfor
Draslík Draslík
Fluor Fluor
Měď Měď
Selen Selen
Sodík Sodík
Železo Železo
Mangan Mangan

Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminů C, B, E, železa a organických kyselin. Obsahují lehce stravitelnou rostlinnou vlákninu, z minerálních látek je zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jelikož tyto plody tvoří z 87% voda, tak jsou významným zdrojem tekutin.

Konzumace jahod má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Jahody podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. Také umí pomoci předcházet arterioskleróze a brzdit její další postup. Konzumace jahod pomáhá i chudokrevným pro jejich velký obsah železa a dalších minerálů. Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží i jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Zralé jahody se nedají dlouho skladovat, před použitím je dobře omyjeme a odstraníme zelené stopky. Zpracováváme čerstvé nebo z nich vyrábíme džemy, marmelády, kompoty, želé, mošty, smoothie bowl, koktejl nebo i víno. U jahod je časté napadení plísní, proto je třeba každý plod rozříznout a zkontrolovat pohledem i uvnitř. Pak je třeba ještě k plodu přivonět, protože se často stává, že napadení není okem viditelné. Vyzkoušejte s námi zdravý nepečený dort s jahodami a kakaem.

Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé

Název Energetická hodnota (kcal)
22 add_circle Zapsat
42 add_circle Zapsat
42 add_circle Zapsat
43 add_circle Zapsat
36 add_circle Zapsat
94 add_circle Zapsat
57 add_circle Zapsat
46 add_circle Zapsat
44 add_circle Zapsat
41 add_circle Zapsat
42 add_circle Zapsat
76 add_circle Zapsat
43 add_circle Zapsat
63 add_circle Zapsat
64 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách