menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ovoce čerstvé
keyboard_arrow_right
jahody

jahody

(Pilos)
Množství x {{unitOption.title}} kus
jahody
Energetická hodnota 147 kJ
= 35 kcal
Bílkoviny 0,79 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,37 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 147 kJ
Bílkoviny 0,79 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,37 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
0,79 g
Sacharidy
6 g
Cukry
4 g
Tuky
0,37 g
Nasycené mastné kyseliny
0,02 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
0 g
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
25
PHE
40 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Cholin Cholin
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín A Vitamín A
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Kobalt Kobalt
Vláknina Vláknina
Vápník Vápník
Hořčík Hořčík
Zinek Zinek
Fosfor Fosfor
Draslík Draslík
Fluor Fluor
Měď Měď
Selen Selen
Sodík Sodík
Železo Železo
Mangan Mangan
Obsah potraviny

Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminů C, B, E, železa a organických kyselin. Obsahují lehce stravitelnou rostlinnou vlákninu, z minerálních látek je zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jelikož plody jsou tvořeny z 87% z vody, jsou významným zdrojem tekutin.

Vliv na zdraví

Konzumace jahod má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. Pomáhá předcházet arterioskleróze a brzdit její další postup. Konzumace jahod pomáhá i chudokrevným pro velký obsah železa a dalších minerálů. Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží i jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Praktické rady

Zralé jahody nedá dlouho skladovat, před použitím je dobře omyjeme, odstraníme zelené stopky. Zpracováváme čerstvé nebo z nich vyrábíme džemy, marmelády, kompoty, želé, mošty, víno. U jahod je časté napadení plísní, proto je třeba každý plod rozříznout a zkontrolovat pohledem i uvnitř. Pak je třeba ještě k plodu přivonět, protože se často stává, že napadení není okem viditelné.

Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
394 0,01 0,22 0 0,02 add_circle Zapsat
238 0 0,13 0 0,03 add_circle Zapsat
152 0,01 0,08 0 0,02 add_circle Zapsat
307 0,01 0,17 0 0,02 add_circle Zapsat
262 0,01 0,15 0 0,02 add_circle Zapsat
163 0,01 0,1 0 0,01 add_circle Zapsat
226 0,01 0,11 0,01 0,03 add_circle Zapsat
244 0 0,13 0 0,03 add_circle Zapsat
278 0,01 0,14 0 0,04 add_circle Zapsat
1 018 0,02 0,06 0,23 0,05 add_circle Zapsat
257 0,01 0,13 0,01 0,06 add_circle Zapsat
310 0,01 0,18 0 0,01 add_circle Zapsat
220 0,01 0,12 0 0,02 add_circle Zapsat
260 0,01 0,12 0,01 0,06 add_circle Zapsat
341 0,01 0,18 0 0,03 add_circle Zapsat
300 0 0,17 0 0,02 add_circle Zapsat
208 0,01 0,11 0 0,03 add_circle Zapsat
219 0,01 0,12 0 0,03 add_circle Zapsat
218 0 0,11 0 0,02 add_circle Zapsat
230 0 0,13 0 0,02 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách