Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminů C, B, E, železa a organických kyselin. Obsahují lehce stravitelnou rostlinnou vlákninu, z minerálních látek je zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jelikož tyto plody tvoří z 87% voda, tak jsou významným zdrojem tekutin.
jahody
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0,79 g |
Sacharidy | 6 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 0,37 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,02 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | 0 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | 25 |
PHE | 40 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace jahod má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Jahody podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce. Také umí pomoci předcházet arterioskleróze a brzdit její další postup. Konzumace jahod pomáhá i chudokrevným pro jejich velký obsah železa a dalších minerálů. Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží i jako prevence proti nádorovým onemocněním.
Zralé jahody se nedají dlouho skladovat, před použitím je dobře omyjeme a odstraníme zelené stopky. Zpracováváme čerstvé nebo z nich vyrábíme džemy, marmelády, kompoty, želé, mošty, smoothie bowl, koktejl nebo i víno. U jahod je časté napadení plísní, proto je třeba každý plod rozříznout a zkontrolovat pohledem i uvnitř. Pak je třeba ještě k plodu přivonět, protože se často stává, že napadení není okem viditelné. Vyzkoušejte s námi zdravý nepečený dort s jahodami a kakaem.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
92 | | |
176 | | |
175 | | |
180 | | |
280 | | |
394 | | |
238 | | |
180 | | |
208 | | |
300 | | |
304 | | |
284 | | |
174 | | |
248 | | |
230 | |