Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínů, zejména C, E či PP. Obsahují i celou řadu minerálních látek (draslík, fosfor, vápník či hořčík) a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy. Jablko Golden Delicious je typické svou zelenožlutou až zlatožlutou barvou.
jablko Golden Delicious
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0,6 g |
Sacharidy | 14 g |
Cukry | 10 g |
Tuky | 0,17 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,03 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 3,5 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | 30 |
PHE | 30 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Jablka obsahují antioxidanty, které chrání naše buňky před rakovinou a mají vliv na obranyschopnost organismu. Rozpustná vláknina má schopnost vstřebávat vodu a snadněji bobtná, čímž napomáhá správné střevní peristaltice. Tato látka též změkčuje stolici, čímž přispívá k odstranění zácpy, reguluje trávení i vstřebávání sacharidů a tuků. Svým zvětšením obsahu v tlustém střevě ředí obsah toxických látek v něm obsažených. Nerozpustná (hrubá) vláknina je prevencí střevních potíží, rakoviny střev, zmírňuje hemoroidy, zajišťuje větší pocit sytosti a pomáhá z těla odvádět nežádoucí látky (cholesterol, žlučové kyseliny či kancerogenní neboli rakovinotvorné látky).
V teplých oblastech se odrůda jablek Golden Delicous sklízí koncem září, ze středních poloh až v druhé polovině října. Konzumní zralosti dosahuje v listopadu a vydrží do března až dubna. Během skladování vyžaduje vlhké prostředí, jinak silně vadne. Výbornou a zdravou svačinkou mohou být jablka dušená na másle s jogurtovým dipem.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|