menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Pokrmy
keyboard_arrow_right
Polévky
keyboard_arrow_right
hrachová polévka

hrachová polévka

Množství x {{unitOption.title}} kus
hrachová polévka
Energetická hodnota 339 kJ
= 81 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 14 g
Tuky 0,46 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 339 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 14 g
Tuky 0,46 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
14 g
Cukry
1 g
Tuky
0,46 g
Nasycené mastné kyseliny
0,06 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,05 g
Polynenasycené
0,13 g
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
0,91 g
Voda
78 g
Vápník
29 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
248 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Sodík Sodík
Draslík Draslík
Jód Jód
Hořčík Hořčík
Vápník Vápník
Fosfor Fosfor

Hrachová polévka se připravuje podle mnoha receptů. Její obsah tak může být značně variabilní. Společnou přísadou je však hrách (zelený, žlutý nebo směs), dále zde zpravidla nechybí cibule, česnek, majoránka a sůl. Dále se používá nějaké zahušťovadlo (jíška, zálivka z vody a mouky) a tuk (olej, sádlo, máslo aj.). Někdo do polévky přidává také smetanu či šlehačku, maso či uzeninu a jiné ingredience.

Účinky na zdraví tohoto pokrmu se odvíjí podle konkrétní receptury. Hrách patří mezi luštěniny a obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné fungování našich střev. Hrách také obsahuje vitamín C a vitamíny ze skupiny B. Obsahuje také důležité minerální látky pro stavbu naších kostí a zubů - vápník, hořčík, draslík a fosfor. Hrách a pokrmy z něho nejsou vhodné pro osoby s šetřící dietou.

Aby se zkrátila doba vaření hrachu, kupujte ho v půlené formě. K zahuštění polévky není třeba zálivka ani jíška. Nejlepší variantou je použití rozmixovaného rozvařeného hrachu. Polévka může mít zcela hladkou konzistenci nebo část hrachu můžete ponechat nerozmixovanou. „Hospodská“ hrachová polévka bývá doplněna různými typy nekvalitních uzenin a může obsahovat i další nevhodné tuky a přísady (špek, slaninu, tučné maso, velké množství pepře, ...). Vybírejte si také vhodnou přílohu, ideálně žitný chléb nebo celozrnné pečivo.

Nejhledanější v kategorii Polévky

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
140 0,01 0,05 0,01 0 add_circle Zapsat
1 524 0,6 0,16 0,06 0,01 add_circle Zapsat
297 0,02 0,04 0,05 add_circle Zapsat
1 365 0,14 0,53 0,07 add_circle Zapsat
96 0,01 0,03 0 0 add_circle Zapsat
200 0,04 0,04 0,02 0 add_circle Zapsat
165 0,04 0,01 0,02 0,01 add_circle Zapsat
130 0,01 0,05 0 0 add_circle Zapsat
395 0,04 0,1 0,04 0,02 add_circle Zapsat
300 0,01 0,07 0,04 0 add_circle Zapsat
25 0 0 0 add_circle Zapsat
156 0,01 0,04 0,02 0,01 add_circle Zapsat
270 0,04 0,05 0,03 0,01 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0 0 add_circle Zapsat
499 0,14 0,15 0,02 add_circle Zapsat
52 0 0,02 0 0 add_circle Zapsat
391 0,03 0,18 0,01 add_circle Zapsat
190 0,01 0,06 0,02 0,01 add_circle Zapsat
287 0,01 0,08 0,04 add_circle Zapsat
147 0,01 0,04 0,01 add_circle Zapsat
147 0,02 0,07 0 0,01 add_circle Zapsat
172 0,02 0,05 0,01 0 add_circle Zapsat
188 0,07 0,06 0,02 add_circle Zapsat
220 0,03 0,06 0,01 0,02 add_circle Zapsat
138 0,04 0,01 0,03 0 add_circle Zapsat
Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch
Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku
Nejlepší cvičební videa na internetu, podle kterých můžete cvičit zadarmo, a rady odborníka, jak si u toho neublížit
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách