Hlávkový salát, tato skvěle chutnající zelenina s vysokou biologickou hodnotou, obsahuje zejména vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálů je obsažen hořčík, vápník, draslík, zinek, sodík, fosfor, jód, kobalt, měď a další látky. V hlávkovém salátu najdeme také důležitou vlákninu.
hlávkový salát
Stav | syrové |
Bílkoviny | 1 g |
Sacharidy | 3 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 0,25 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,04 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,01 g |
Polynenasycené | 0,12 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | - |
Voda | 95 g |
Vápník | 47 mg |
GI | |
PHE | 65 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace hlávkového salátu pomáhá překonávat jarní únavu, má protikřečové a tišící účinky, posiluje imunitní systém, a podle některých zdrojů může být prevencí proti rakovině. Při pravidelné konzumaci salátu by se měla zlepšovat paměť, schopnost soustředění, celková činnost mozku i docházet ke zlepšení kvality spánku. Salát má dále odstraňovat nervozitu a únavu, povzbuzovat trávení a činnost jater (tmavě zelené listy), uvolňovat zácpu, posilovat srdce, zlepšit výkonnost svalů a transport kyslíku k buňkám, podpořit vstřebávání bílkovin, pročisťovat organismus, či zlepšit látkovou výměnu. Díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínů a minerálních látek při nízké energetické hodnotě, je hlávkový salát skvělou potravinou pro redukci hmotnosti.
Chcete-li získat co nejvíce živin, upřednostňujte salát, který má více větších, zelených listů. Hlávkový salát se konzumuje hlavně syrový. Hodí se pro přípravu rozmanitých salátů, ale i k dekoraci obložených talířů či jako příloha k masu.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
59 | | |
147 | | |
90 | | |
148 | | |
84 | | |
532 | | |
184 | | |
110 | | |
93 | | |
313 | |