menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
hlávkovy salát

hlávkovy salát

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 73 kJ
= 17 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 3 g
Tuky 0,25 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 73 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 3 g
Tuky 0,25 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
3 g
Cukry
1 g
Tuky
0,25 g
Nasycené mastné kyseliny
0,04 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,01 g
Polynenasycené
0,12 g
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
-
Voda
95 g
Vápník
47 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
65 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Pektin Pektin
Měď Měď
Vláknina Vláknina
Hořčík Hořčík
Jód Jód
Zinek Zinek
Sodík Sodík
Mangan Mangan
Fosfor Fosfor
Molybden Molybden
Železo Železo
Vápník Vápník
Fluor Fluor
Selen Selen
Chrom Chrom
Draslík Draslík
Kobalt Kobalt
Pozitivní vliv na zdraví
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Imunita Posiluje imunitu
Trávení Podporuje trávení
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
Svaly Posiluje svaly
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Únava Pomáhá při únavě
Buňky Má pozitivní vliv na buňky
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Spánek Vhodná potravina pro lepší spánek
Játra Působí kladně na stav jater
Jiné
Obsah potraviny

tato skvěle chutnající zelenina s vysokou biologickou hodnotou, obsahuje zejména vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín E. Z minerálů je obsažen hořčík, vápník, draslík, zinek, sodík, fosfor, jód, kobalt, měď a další látky. V hlávkovém salátu najdeme také důležitou vlákninu.

Vliv na zdraví

konzumace hlávkového salátu pomáhá překonávat jarní únavu, má protikřečové a tišící účinky, posiluje imunitní systém a podle některých zdrojů může být prevencí proti rakovině. Při pravidelné konzumaci salátu by se měla zlepšovat paměť, schopnost soustředění a celková činnost mozku či docházet ke zlepšení kvality spánku. Salát má dále odstraňovat nervozitu a únavu, povzbuzovat trávení a činnost jater (tmavě zelené listy), uvolňovat zácpu, posilovat srdce, zlepšit výkonnost svalů a transport kyslíku k buňkám, podpořit vstřebávání bílkovin, pročisťovat organismus, či zlepšit látkovou výměnu. Díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínů a minerálních látek při nízké energetické hodnotě, je hlávkový salát skvělou potravinou pro redukci hmotnosti.

Praktické rady

chcete-li získat co nejvíce živin, upřednostňujte salát, který má více větších, zelených listů. Hlávkový salát se konzumuje hlavně syrový. Hodí se pro přípravu rozmanitých salátů, ale i k dekoraci obložených talířů či jako příloha k masu.

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
59 0,01 0,02 0 0,01 add_circle Zapsat
84 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
147 0,01 0,06 0 0,02 add_circle Zapsat
148 0,01 0,07 0 0,04 add_circle Zapsat
93 0,01 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0 0,02 add_circle Zapsat
182 0,01 0,09 0 0,03 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0,03 add_circle Zapsat
320 0,02 0,16 0 0,01 add_circle Zapsat
120 0,01 0,05 0,01 0,04 add_circle Zapsat
80 0,01 0,02 0,01 0,01 add_circle Zapsat
80 0,01 0,03 0 0,01 add_circle Zapsat
117 0,01 0,05 0,01 add_circle Zapsat
146 0,03 0,04 0,01 0,02 add_circle Zapsat
310 0,03 0,17 0 0,05 add_circle Zapsat
126 0,01 0,06 0 0,03 add_circle Zapsat
137 0,01 0,05 0 0,02 add_circle Zapsat
260 0,04 0,03 0,05 add_circle Zapsat
454 0,02 0,11 0,07 add_circle Zapsat
261 0,02 0,12 0 0,03 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách