Granátové jablko obsahuje asi 77 % vody, velké množství sodíku a také cukry. Z vitamínů zde najdeme zejména vitamíny skupiny B, vitamín C a v menší míře pak i vitamín A.
granátové jablko
Stav | syrové |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 19 g |
Cukry | 14 g |
Tuky | 1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,12 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,09 g |
Polynenasycené | 0,08 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 4 g |
Sůl | 0,01 g |
Voda | 78 g |
Vápník | 8 mg |
GI | |
PHE | 85 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Granátová jablka mají protirakovinné účinky, jejich vliv byl prokázán u rakoviny prsu, prostaty či plic. Tyto exotické plody také ochraňují cévy a pomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby. Dále dovedou snižovat i krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zabrání dokonce prý i tvorbě zubního kamene. Jedlá část granátových jablíček působí projímavě, slupka a vnitřní přepážky mají naopak obstipační účinek.
Díky kožovité slupce se granátová jablka dobře skladují a vydrží poměrně dlouhou dobu. Jejich loupání je však trochu komplikované. Můžete však zvolit následující postup, a to tak že nejprve odříznete jeho stopku. Tím uvidíte linie slupky, které granátové jablko dělí do částí. Na těchto částech slupku nařízneme a jablko otevřeme. Jednotlivá zrníčka pak vyjmeme. Granátové jablko můžeme použít do snídaňových kaší, do jogurtu i do své oblíbené smoothie bowl.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
239 | | |
396 | | |
394 | | |
238 | | |
180 | | |
208 | | |
300 | | |
300 | | |
293 | | |
200 | | |
690 | | |
244 | |