Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
dýně obecná

dýně obecná

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - dýně obecná
Energetická hodnota 17 kcal
= 73 kJ
Bílkoviny 0,6 g
Sacharidy 3 g
Tuky 0,1 g
Vláknina 1,1 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 17 kcal
Bílkoviny 0,6 g
Sacharidy 3 g
Tuky 0,1 g
Vláknina 1,1 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
0,6 g
Sacharidy
3 g
Cukry
2,7 g
Tuky
0,1 g
Nasycené mastné kyseliny
0,03 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0,05 g
Cholesterol
0 mg
Vláknina
1,1 g
Sůl
0 g
Voda
95 g
Vápník
20 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
55 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín A Vitamín A
Obsahuje minerální látky
Draslík Draslík
Kobalt Kobalt
Fosfor Fosfor
Hořčík Hořčík
Pektin Pektin
Sodík Sodík
Chrom Chrom
Zinek Zinek
Molybden Molybden
Mangan Mangan
Vápník Vápník
Železo Železo
Jód Jód
Měď Měď

Dýně obecná neboli tykev obecná je zelenina patřící do čeledi tykvovité. Jedná se o nenáročnou a mrazuvzdornou zeleninu, která se dá vypěstovat skoro kdekoliv. Syrová dýně je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Ve své syrové podobě má hustou, pevnou dužinu, chutná podobně jako neslazená mrkev.

Syrovou dužninu dýně obecné lze konzumovat, avšak pouze pokud netrpíte syndromem dráždivého tračníku, žaludečními vředy nebo pankreatitidou. Pokud nemáte žádné kontraindikace a zdravotní obtíže, pak zahrnutí syrové dýně do stravy vám umožní očistit si střeva, snížit hladinu cholesterolu a zvýšit imunitu vašeho organismu. Syrová dýně obsahuje hodně vitamínu C a vzácného vitamínu T, který zabraňuje krevním sraženinám a anémii.

Aby se syrová dýně dala dobře jíst, tak musí být nakrájena na dlouhé a tenké plátky zhruba o průměru 1 cm. Díky tomu bude chutnější a bude se vám i snadněji žvýkat. Dýně obecná se s oblibou používá do různých jídel (rizoto, těstoviny, karbanátky, ...) a vaří se z ní skvělé krémové polévky.

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kcal)
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů