Cizrna je luštěnina obsahující vysoké množství sacharidů, nejvíce jich tu je obsaženo ve formě škrobu. Významný je i obsah bílkovin a vlákniny. Tuky v cizrně jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Tato plodina je též bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů je nejvíce zastoupen vitamín B15, B2, B6, E, C a provitamín A.
cizrna
Stav | syrové |
Bílkoviny | 20 g |
Sacharidy | 50 g |
Cukry | 0,94 g |
Tuky | 4,55 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 11,84 g |
Sůl | - |
Voda | 11 g |
Vápník | 110 mg |
GI | |
PHE | 1 000 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu, pozitivně ovlivňuje imunitní systém, stav chrupavek, hladinu cholesterolu v krvi, či nervovou soustavu. Vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem a mastné kyseliny chrání organismus před onemocněním srdce a cév. Cizrna patří mezi potraviny, které se hodí pro zdravý životní styl. Je vhodná také pro celiaky a diabetiky, protože neobsahuje lepek a udržuje stabilní hladinu krevního cukru.
Cizrna se hodí do pomazánek, salátů, polévek, různých karbanátků a placek nebo se může stát součástí dezertů. Pokud máte nedostatek času, kupte si předvařenou cizrnu v nálevu, nemusíte ji ani vařit, ani namáčet. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je hummus, který se buď jí jako příloha nebo se využívá jako pomazánka.
Nejhledanější v kategorii Luštěniny
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
146 | | |
117 | | |
72 | | |
120 | | |
115 | | |
121 | | |
53 | | |
136 | | |
130 | | |
176 | |