menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
cizrna

cizrna

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - cizrna
Energetická hodnota 1 497 kJ
= 358 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 50 g
Tuky 5 g
Vláknina 12 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 497 kJ
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 50 g
Tuky 5 g
Vláknina 12 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
50 g
Cukry
0,94 g
Tuky
5 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0 g
Cholesterol
-
Vláknina
12 g
Sůl
-
Voda
11 g
Vápník
110 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 000 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B15 Vitamín B15 (kyselina pangaminová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Obsahuje minerální látky
Měď Měď
Vápník Vápník
Zinek Zinek
Sodík Sodík
Draslík Draslík
Hořčík Hořčík
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Pozitivní vliv na zdraví
Trávení Podporuje trávení
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Kosti Napomáhá při růstu a obnově kostí
Buňky Má pozitivní vliv na buňky
Imunita Posiluje imunitu
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu

Cizrna je luštěnina obsahující vysoké množství sacharidů, nejvíce jich tu je obsaženo ve formě škrobu. Významný je i obsah bílkovin a vlákniny. Tuky v cizrně jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Tato plodina je též bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů je nejvíce zastoupen vitamín B15, B2, B6, E, C a provitamín A.

Cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu, pozitivně ovlivňuje imunitní systém, stav chrupavek, hladinu cholesterolu v krvi, či nervovou soustavu. Vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem a mastné kyseliny chrání organismus před onemocněním srdce a cév. Cizrna patří mezi potraviny, které se hodí pro zdravý životní styl. Je vhodná také pro celiaky a diabetiky, protože neobsahuje lepek a udržuje stabilní hladinu krevního cukru.

Cizrna se hodí do pomazánek, salátů, polévek, různých karbanátků a placek nebo se může stát součástí dezertů. Pokud máte nedostatek času, kupte si předvařenou cizrnu v nálevu, nemusíte ji ani vařit, ani namáčet. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je hummus, který se buď jí jako příloha nebo se využívá jako pomazánka.

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ)
1 335 add_circle Zapsat
747 add_circle Zapsat
1 461 add_circle Zapsat
1 497 add_circle Zapsat
456 add_circle Zapsat
432 add_circle Zapsat
486 add_circle Zapsat
138 add_circle Zapsat
465 add_circle Zapsat
575 add_circle Zapsat
350 add_circle Zapsat
532 add_circle Zapsat
339 add_circle Zapsat
1 134 add_circle Zapsat
748 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách