Na žitnopšeničný chléb se při pečení používá žitná a pšeničná mouka, kvásek, pitná voda, sůl a pekařské droždí. Žito obsahuje větší množství sacharidů, největší zastoupení má škrob a celulóza. Obsahuje i více vlákniny a proteinů než pšenice, lepku je ale mnohem méně. Je dobrým zdrojem vitamínu B a vyskytují se i minerály, například fosfor, hořčík, železo a jiné.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
Potraviny keyboard_arrow_right
Pečivo a pomazánky keyboard_arrow_right
Pečivo slané keyboard_arrow_right
chléb žitno pšeničný kulatý
chléb žitno pšeničný kulatý
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 200 kcal
= 836 kJ
Bílkoviny 6,17 g
Sacharidy 39,16 g
Tuky 0,82 g
Vláknina 6 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 200 kcal
Bílkoviny 6,17 g
Sacharidy 39,16 g
Tuky 0,82 g
Vláknina 6 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny | 6,17 g |
Sacharidy | 39,16 g |
Cukry | - |
Tuky | 0,82 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 6 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 308,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Obsahuje minerální látky
Pozitivní vliv na zdraví
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Konzumace žita pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocnění, pomáhá snižovat krevní tlak a působí jako prevence proti vzniku karcinomu tlustého střeva. Díky obsahu celulózy pomáhá při problémech s tvrdou stolicí
Abychom přesně věděli, co chleba obsahuje, je lepší si upéct chleba vlastní. Kvásek si můžeme vyrobit sami a nebo si ho často lidé mezi sebou vyměňují. Kvásek pak stačí přiživovat a budete ho mít stále dost.
Nejhledanější v kategorii Pečivo slané
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
248 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů