základními surovinami pro přípravu tohoto toustového chleba je pšeničná mouka, voda, pšeničné otruby, cereální sladová směs, dále se přidávají látky E481, E471, E170, E300, droždí, slunečnicový olej, pšeničná bílkovina a látky E200 a E 281.
chléb toustový pšeničný tmavý Penam
Bílkoviny | 8 g |
Sacharidy | 49 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 3 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,7 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0,5 g |
Sůl | 2 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 425 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
z hlediska podílu vlákniny je na tom tento výrobek o něco lépe, než výrobky upečené jen z bílé mouky, ale na druhou stranu zde najdeme množství „éček“, které mohou mít nepříznivý vliv na náš organismus (takové látky ale mohou být i v jiném pečivu). Jídelníček by měl být celkově pestrý a zajišťovat tělu co nejvyšší podíl potravin, které obsahují kvalitní živiny a minimum přídatných látek (nejlépe žádné). V dnešní době je však velmi nesnadné (někdy i nemožné) a drahé sahat jen po těchto produktech, a proto se snažte jídelníček obměňovat a soustředit se alespoň na co nejpřirozenější volbu adekvátního výrobku (balený chléb – doma upečený čerstvý chléb, tavený sýr – čerstvý sýr, ochucený jogurt – přírodní jogurt + čerstvé ovoce, balená šunka – přírodní vepřový plátek nebo doma připravená šunka, rajčatový kečup – rajčatový protlak, atd.). Všechna obsažená „éčka“ by měla být bez nežádoucích účinků a jsou u nás povolená. E 281- propionan sodný ale dříve povolený nebyl a využíval se k léčbě plísňových onemocnění pokožky (nyní ho lze přidávat do chlebů s trvanlivostí nad sedm dní).
pokud nemáte dostatek času přes týden, můžete si „přírodní“ zásoby některých potravin chystat o víkendu a část zamrazit. Konzervace mražením je jeden z nejšetrnějších způsobů uchovávání potravin.
Nejhledanější v kategorii Pečivo slané
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 020 | | |
964 | | |
1 262 | | |
1 010 | | |
1 202 | | |
1 297 | | |
1 002 | | |
1 102 | | |
1 182 | | |
1 125 | |