Na celozrný žitný chléb se při pečení používá žitná a pšeničná mouka, kvásek, pitná voda, sůl a droždí. Žito obsahuje větší množství sacharidů, největší zastoupení má škrob a celulóza. Obsahuje i více vlákniny a proteinů než pšenice, lepku je ale mnohem méně. Je dobrým zdrojem vitamínu B a vyskytují se i minerály, například fosfor, hořčík, železo a jiné.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivujte Premium.
Potraviny keyboard_arrow_right
Pečivo a pomazánky keyboard_arrow_right
Pečivo slané keyboard_arrow_right
chléb celozrnný žitný kváskový
chléb celozrnný žitný kváskový
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 251 kcal
= 1 050 kJ
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 41 g
Tuky 2 g
Vláknina 8 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 251 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 41 g
Tuky 2 g
Vláknina 8 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 41 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 8 g |
Sůl | 0,5 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 450 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Obsahuje minerální látky
Pozitivní vliv na zdraví
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Zažívání Vhodná potravina při střevních potížích
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Konzumace žita pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocnění, pomáhá snižovat krevní tlak a působí jako prevence proti vzniku karcinomu tlustého střeva. Díky obsahu celulózy pomáhá při problémech s tvrdou stolicí
Protože žitná mouka špatně kyne, kombinuje se s moukou pšeničnou. Kvásek si můžeme vyrobit sami a nebo si ho často lidé mezi sebou vyměňují. Kvásek pak stačí přiživovat a budete ho mít stále dost.
Nejhledanější v kategorii Pečivo slané
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
244 | | |
310 | | |
230 | | |
241 | | |
263 | | |
240 | | |
230 | | |
251 | | |
287 | | |
287 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách