Bluma obsahuje mnoho vlákniny, přírodního cukru a organických kyselin. Blumy jsou bohatým zdrojem provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínu C i E. Z minerálních látek v nich najdeme především mnoho draslíku, ale i vápník, fosfor a železo.
bluma
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0,8 g |
Sacharidy | 16 g |
Cukry | 13 g |
Tuky | 0,2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 3 g |
Sůl | - |
Voda | 84 g |
Vápník | 13 mg |
GI | |
PHE | 40 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Látky obsažené v blumách mají značné preventivní, ale i léčebné účinky na lidský organismus. Vitamín A pomáhá stimulovat ostatní látky, důležité pro imunitní systém, ale také společně s dalšími antioxidanty zbavuje organismus škodlivin. Vitamíny skupiny B podporují tvorbu krve a látkovou výměnu. Působí preventivně proti vzniku srdečních chorob, podporují činnost mozku nebo se podílí na regeneraci a správné funkci svalů. Vitamín C posiluje imunitu, působí proti nachlazení a dalším infekčním chorobám. Podílí se na prevenci vzniku nádorových onemocnění, podporuje zdravý vzhled pokožky, tkání a a správnou funkci sliznic. Vitamín E je další silný antioxidant, který chrání buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt nebo mrtvice a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Minerální látky obsažené v ovoci pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, posilují srdce a krevní oběh, mají pozitivní vliv na správnou činnost svalů, kostí, zubů, ledvin, nervové soustavy i fungování celého metabolismu.
Blumy utržené ze stromu v nedozrálém stavu dozrávají velmi špatně a nemají dobré chuťové vlastnosti. Plody blumy mají stejné využití v kuchyni, jako švestky. Lze je konzumovat syrové, přidat je k ovesné kaši, připravovat z nich různé moučníky nebo je zavařovat.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
394 | | |
238 | | |
180 | | |
208 | | |
300 | | |
184 | | |
263 | | |
199 | | |
155 | | |
150 | |