menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ovoce čerstvé
keyboard_arrow_right
ananas

ananas

Množství x {{unitOption.title}} kus
ananas
Energetická hodnota 227 kJ
= 54 kcal
Bílkoviny 0,49 g
Sacharidy 13 g
Tuky 0,19 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 227 kJ
Bílkoviny 0,49 g
Sacharidy 13 g
Tuky 0,19 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
0,49 g
Sacharidy
13 g
Cukry
10 g
Tuky
0,19 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0 g
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
-
Voda
86 g
Vápník
21 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
24 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Měď Měď
Fluor Fluor
Mangan Mangan
Hořčík Hořčík
Železo Železo
Sodík Sodík
Bromelain Bromelain
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Jód Jód
Draslík Draslík
Vápník Vápník
Pektin Pektin
Pozitivní vliv na zdraví
Slinivka Vhodná potravina při potížích se slinivkou
Otoky Zmírňuje otoky
Zažívání Vhodná potravina při střevních potížích
Negativní vliv na zdraví
Zuby Může poškodit zubní sklovinu
Obsah potraviny

Obsahuje velké množství vody (86,2%), vitamíny A, B1, B2, C (20.6 mg), dále minerální látky jako jsou vápník (21mg), železo (0,7 mg), draslík (190 mg), hořčík (17 mg) a fosfor (14 mg). Důležitou látku je bromelain, která čistí a chrání naše tělo. Bromelain je přírodní enzym, který pomáhá štěpení proteinů na aminokyseliny. Dále vlákninu, sacharidy a bílkoviny.

Vliv na zdraví

Pomáhá při střevních poruchách a průjmech, odvodňuje a odbourává otoky. Dále může pomoci při rozpouštění krevních sraženin a je tedy vhodný pro osoby náchylné k infarktům a trombózám. Při aplikaci šťávy na kůži napomáhá odstraňování pigmentových skvrn. Obsažený enzym bromelin usnadňuje odbourávání bílkovin. (Zajímavost - pocit štípání rtů a dutiny ústní je způsoben právě schopnosti bromelainu naštěpovat poteiny - i ty lidské).

Praktické rady

Vždy necháme dozrát při pokojové teplotě. Nezralý obsahuje velké množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu. Ananasová šťáva může u citlivějších osob vyvolat podráždění pokožky. Před šťávou z čerstvého ananasu je třeba chránit zejména oči. Při přípravě ovocné svačinky dětem proto pokrájejte ovoce na menší kousky a pak teprve servírujte.

Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
394 0,01 0,22 0 0,02 add_circle Zapsat
238 0 0,13 0 0,03 add_circle Zapsat
244 0 0,13 0 0,03 add_circle Zapsat
307 0,01 0,17 0 0,02 add_circle Zapsat
278 0,01 0,14 0 0,04 add_circle Zapsat
180 0,01 0,12 0 0,02 add_circle Zapsat
152 0,01 0,08 0 0,02 add_circle Zapsat
1 018 0,02 0,06 0,23 0,05 add_circle Zapsat
262 0,01 0,15 0 0,02 add_circle Zapsat
310 0,01 0,18 0 0,01 add_circle Zapsat
105 0,01 0,03 0 0,01 add_circle Zapsat
224 0 0,11 0 0,02 add_circle Zapsat
270 0 0,14 0 0,02 add_circle Zapsat
188 0,01 0,12 0 add_circle Zapsat
300 0,01 0,17 0 0,01 add_circle Zapsat
188 0 0,1 0 add_circle Zapsat
243 0,01 0,12 0,01 0,02 add_circle Zapsat
180 0,01 0,11 0 0,01 add_circle Zapsat
192 0,01 0,11 0 0,01 add_circle Zapsat
188 0,01 0,1 0 0,01 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách