Ananas obsahuje velké množství vody, které činí až 86,2%. Dále v něm najdete vitamíny A, B1, B2, C, a minerální látky jako jsou vápník, železo, draslík, hořčík a fosfor. Důležitou látku je bromelain, která čistí a chrání naše tělo. Bromelain je přírodní enzym, který pomáhá štěpení proteinů na aminokyseliny. Ananas nabízí i vlákninu, sacharidy a bílkoviny.
ananas
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0,49 g |
Sacharidy | 12,7 g |
Cukry | 10,12 g |
Tuky | 0,19 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1,95 g |
Sůl | - |
Voda | 86,15 g |
Vápník | 20,58 mg |
GI | |
PHE | 24,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace tohoto ovoce pomáhá při střevních poruchách a průjmech, ananas také odvodňuje a odbourává otoky. Dále může pomoci při rozpouštění krevních sraženin, a je tedy vhodný pro osoby náchylné k infarktům a trombózám. Při aplikaci šťávy na kůži napomáhá odstraňování pigmentových skvrn. Obsažený enzym bromelin usnadňuje odbourávání bílkovin. Právě pocit štípání rtů a dutiny ústní je způsoben schopnosti bromelainu naštěpovat proteiny - i ty lidské.
Ananas vždy necháme dozrát při pokojové teplotě, nezralý totiž obsahuje velké množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu. Ananasová šťáva může u citlivějších osob vyvolat podráždění pokožky, před šťávou z čerstvého ananasu je třeba chránit zejména oči. Při přípravě ovocné svačinky dětem proto pokrájejte ovoce na menší kousky, a pak teprve servírujte. Ananas můžete také přidat do různých smoothie, ovesné kaše nebo vytvořit rychlý bezlepkový mugcake. I když je ananas ovoce, tak je s úspěchem přidáván i do 'slaných' pokrmů. V našich receptech ho najdete například v polníčkovém salátu s kuřecím masem, zkuste a budete mile překvapeni jeho výslednou chutí.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
60 | | |
47 | | |
57 | | |
60 | | |
41 | | |
61 | | |
51 | | |
45 | | |
48 | | |
47 | |