Zelené fazolky lusky jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Obsahují i velké množství vitamínu C, kyselinu listovou a vlákninu.
zelené fazolky lusky
Stav | syrové |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 6 g |
Cukry | 2,8 g |
Tuky | 0,2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,07 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,01 g |
Polynenasycené | 0,11 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 3 g |
Sůl | 0 g |
Voda | 91 g |
Vápník | 60 mg |
GI | 0 |
PHE | 200 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Protože vláknina umí vázat jedovaté a tukové látky, jsou fazolky doporučovány lidem trpícím poruchou jater. Vláknina je také důležitá pro pohyb střev a tím i pro prevenci proti rakovině tlustého střeva. Obsažený mangan pomáhá při špatné náladě, depresích a premenstruačním syndromu. Fazolky jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek, napomáhají snižovat krevní tlak, udržovat hladinu cukru, snižují cholesterol v krvi a zlepšují imunitní systém. Konzumace zelených fazolek napomáhá regeneraci a hojení ran a omlazování buněk. Přítomné aglutininy dokáží i rozpouštět močové kamínky. Zelené fazolky se nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž látky, které můžou citlivějším lidem způsobit střevní problémy nebo těžkou otravu.
Jestliže při přelomení fazolky lusknou a prasknou, pak jsou čerstvé. Je potřeba je rychle zpracovat, snadno vadnou, a pak ztratí nejen chuť, ale i vitamíny. Pro udržení zelené barvy před úpravou spařte lusky horkou osolenou vodou, a poté ihned prudce zchlaďte ledovou vodou. Fazolky se s oblibou používají jako příloha nebo i jako součástí jídel (těstoviny s tuňákem a fazolkami).
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|