Růžové víno, neboli rosé, se nejčastěji vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení (jen 4 - 6 hodin), aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva rozemletých hroznů (rmutu). Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně, jako při výrobě bílého vína.
víno růžové
Bílkoviny | 0,1 g |
Sacharidy | 3 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 0 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 0 mg |
Alkohol | 0,12 g |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Resveratrol obsažený v modrých hroznech (v jadércích a slupkách), ze kterého se růžové víno vyrábí, má antibakteriální a antioxidační účinky na organismus. Tato látka ovlivňuje metabolismus lipidů, utlumuje srážení krevních destiček a má široké protektivní působení na naše buňky, tkáně, orgány i celý organismus. Obsažené třísloviny mají antibakteriální účinek, posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a riziko vzniku nádorů. Při větší konzumaci vína na lačno se mohou dostavit nepříjemné migrény.
Růžová vína mohou mít celou řadu barevných tónů – od malinového, přes jemně lososový, pomerančový, až temně cibulový. Řídí se to podle odrůdy hroznů a technologie zpracování. Při výběru vína čtěte pozorně etiketu. Přidávání konzervačních látek není již, díky modernímu postupu výroby nutné, a přesto jimi někteří výrobci nešetří. Jediné, co se nemusí uvádět je oxid siřičitý. K vínu se skvěle hodí jak sýry, tak i různé jednohubky s pomazánkou, například s tou s uzeným lososem.
Nejhledanější v kategorii Nápoje alkoholické
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
272 | | |
263 | | |
309 | | |
178 | | |
305 | | |
175 | | |
209 | | |
1 131 | | |
919 | | |
1 110 | | |
919 | |