menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vejce slepičí syrové pouze žloutek

vejce slepičí syrové pouze žloutek

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 1 483 kJ
= 354 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 1 g
Tuky 31 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 483 kJ
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 1 g
Tuky 31 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
17 g
Sacharidy
1 g
Cukry
0,23 g
Tuky
31 g
Nasycené mastné kyseliny
10 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
13 g
Polynenasycené
6 g
Cholesterol
1 458 mg
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
49 g
Vápník
137 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
826 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Cholin Cholin
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Obsahuje minerální látky
Fluor Fluor
Hořčík Hořčík
Selen Selen
Mangan Mangan
Kobalt Kobalt
Sodík Sodík
Jód Jód
Chrom Chrom
Železo Železo
Draslík Draslík
Zinek Zinek
Fosfor Fosfor
Molybden Molybden
Měď Měď
Vápník Vápník
Obsah potraviny

žloutek tvoří asi 30 – 35 % hmotnosti slepičího vejce a obsahuje zejména tuk. Výživná hodnota a vlastnosti tuků, jsou dány skladbou mastných kyselin, tvořených z 34 % nasycenými kyselinami (palmitovou a stearovou) a z 66 % kyselinami nenasycenými (olejovou, linolovou a linolenovou). Významnou složkou vaječného žloutku je cholesterol, nezbytný pro normální vývoj zárodku. Dále zde najdeme malé množství bílkovin a také řadu vitamínů (obsaženy jsou prakticky všechny důležité vitamíny kromě vitamínu C), největší podíl má vitamín A a vitamín D3 a minerálních látek (sodík, draslík, chloridy, vápník, železo, hořčík, zinek, síra, fosfor).

Vliv na zdraví

vaječné žloutky patří na zdravý jídelníček, ale s jejich konzumací by se to nemělo přehánět.

Praktické rady

při vyšší potřebě bílkovin (redukční dieta, fitness výživa) můžete k jednomu žloutku přidat více bílků, čímž vám vznikne ideální základ pro odlehčenou omeletu či míchaná vejce. Koagulace (neboli srážení) žloutku nastává při teplotě 65 - 70 °C.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
632 0,12 0,01 0,11 add_circle Zapsat
629 0,13 0,01 0,11 add_circle Zapsat
694 0,12 0,02 0,12 add_circle Zapsat
619 0,1 0,02 0,11 0 add_circle Zapsat
202 0,11 0,01 0 add_circle Zapsat
620 0,12 0,01 0,1 add_circle Zapsat
720 0,11 0,01 0,14 add_circle Zapsat
209 0,11 0,01 0 0 add_circle Zapsat
982 0,16 0,03 0,09 0,01 add_circle Zapsat
1 324 0,16 0,02 0,26 add_circle Zapsat
327 0,05 0,02 0,06 0 add_circle Zapsat
433 0,08 0,03 0,06 add_circle Zapsat
389 0,05 0,05 0,06 add_circle Zapsat
627 0,12 0,01 0,11 0 add_circle Zapsat
444 0,1 0,02 0,06 add_circle Zapsat
180 0,1 add_circle Zapsat
1 582 0,44 0,18 0,12 0,04 add_circle Zapsat
188 0,1 0,01 0 0 add_circle Zapsat
649 0,13 0,01 0,11 add_circle Zapsat
607 0,12 0 0,1 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách