Vajíčko na měkko se připravuje vařením ve vodě po dobu tří minut. Vaječný žloutek je tvořen zejména tukem (a malým množstvím bílkovin), v bílku jsou obsaženy zejména bílkoviny. Dále ve vejcích najdeme minerální látky, a to zejména fosfor, sodík či draslík. Obsahují také vitamíny, hlavně vitamín E, D, K, A. Potravina obsahuje také lecitin. Asi ¾ hmotnosti vejce je tvořeno vodou.
vajíčko na měkko
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 1 g |
Cukry | - |
Tuky | 10 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 585 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Obsažené vitamíny a minerální látky mají blahodárný vliv na naše tělo ve více směrech. Lecitin je látka, která má v organismu četné funkční úlohy, mezi významné patří výstavba a přestavba lipidů. Pokud to s konzumací vajec nepřeháníme, určitě je lze zařadit do seznamu potravin, které mají příznivý vliv na lidské zdraví a měly by se pravidelně objevovat na našem jídelníčku.
Vejce na měkko by se měla vařit asi 3 minuty. Přesná doba vaření, ale záleží také na tom, jak jsou vejce velká, kolik jich budeme vařit, v jaké nádobě, zda je vkládáme do studené nebo již do vroucí vody. Lepší variantou je jistě voda studená, protože nedojde k takovému teplotnímu rozdílu a skořápka nám s menší pravděpodobností popraská (stává se zejména v situaci, kdy vyndáváte vajíčka z lednice těsně před jejich přípravou). Před vařením se vyplatí vajíčka propíchnout speciální kuchyňskou pomůckou nebo špendlíkem, a do vody v hrnci přidat pár kapek octa. Pokud vejce přeci jen praskne, vyteče jen jeho část, protože dojde k rychlejšímu sražení. Oblíbeným pokrmem k snídani, který skvěle chutná i hezky vypadá, je známé vejce do skla.
Nejhledanější v kategorii Vejce
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
632 | | |
636 | | |
814 | | |
694 | | |
619 | | |
779 | | |
346 | | |
1 214 | | |
622 | | |
209 | |