Celozrnné těstoviny obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků a jsou dobrým zdrojem vlákniny, protože se při jejich výrobě používá mouka z celých zrn (tedy i z obalové vrstvy a klíčku, které obsahují nejvíce živin).
těstoviny celozrnné pšeničné syrové
Stav | syrové |
Bílkoviny | 12,19 g |
Sacharidy | 63,56 g |
Cukry | - |
Tuky | 2,33 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 8,5 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 609,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Celozrnné výrobky jednoznačně patří na zdravý a vyvážený jídelníček. U dětí se vhodnost konzumace celozrnných produktů řídí jejich věkem. Vláknina je pro organismus nestravitelná a prochází trávicím traktem bez energetického účinku. Její důležitost však spočívá v tom, že dokáže vázat velké množství vody, čímž chrání sliznici střev před poškozením. Kromě vody je vláknina schopná vázat i různé nežádoucí látky z obsahu střev, které při trávení vznikají (toxické a rakovinotvorné látky aj.). Vláknina je důležitá také v tom, že zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů, což ocení například diabetici nebo osoby s vysokou hladinou cholesterolu.
aby byla zajištěna co největší pestrost stravy, druhy celozrnných těstovin střídejte pšeničné, žitné, ječné) a konzumujte také jiné přílohy (brambory, rýži, pohanku, quinou aj.).
Nejhledanější v kategorii Těstoviny
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|