Zelená paprika je z velké části tvořena vodou, najdeme zde nejvíce sacharidů. Bílkoviny a tuku jsou zastoupeny méně. Obsahuje vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny B (hlavně B9), C a E a minerály, jako vápník, draslík, železo a hořčík .
paprika zelená
Stav | syrové |
Bílkoviny | 1,13 g |
Sacharidy | 4,59 g |
Cukry | 3,59 g |
Tuky | 0,39 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,07 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,01 g |
Polynenasycené | 0,18 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1,97 g |
Sůl | - |
Voda | 91 g |
Vápník | 0,01 mg |
GI | |
PHE | 56,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace zelené papriky je prospěšná pro těhotné ženy, kyselina listová působí pozitivně na vývoj plodu. Pozitivně působí i na krvetvorbu a ovlivňuje psychiku. Vitamín E pomáhá proti stárnutí a zabraňuje vzniku rakoviny. Paprika chrání zuby a dásně, podporuje trávení, dobrý zrak, imunitu organismu a snižuje riziko výskytu srdečních nemocí.
Zelené papriky jsou vhodné nejen na studenou kuchyni (saláty), ale třeba i na přípravu různých masových i bezmasých směsí (vegan kung pao) nebo na naplnění. Jako nádivka určitě zachutná mleté maso (vegetariáni mohou použít „maso“ sójové, Robi, ...), které můžeme smíchat s rýží a vhodným kořením. Poté se papriky upečou v troubě na oleji a mohou se servírovat s bramborem či kaší. Pokud k nim přiděláte rajskou omáčku, hodí se spíše s rýží, těstovinami nebo knedlíkem. Zelená paprika je paprika sklízená nezralá a může se později mírně zabarvit do červena. Nikdy však již nebude rovnoměrně červená, jako paprika plně zralá.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|