míchaná vejce z 6 kusů bílků a 1 kusu žloutku jsou zdrojem především živočišných bílkovin a obsahují jen malé množství tuku. Vaječný bílek představuje asi 2/3 hmotnosti slepičího vejce a jedná se v podstatě o vodný roztok bílkovin (poměr mezi vodou a bílkovinami je asi 8:1). V bílku najdeme asi 40 druhů bílkovin, neproteinová sušina je tvořena sacharidy a minerálními látkami. Žloutek tvoří asi 1/3 hmotnosti slepičího vejce a obsahuje zejména tuk. Výživná hodnota a vlastnosti tuků, jsou dány skladbou mastných kyselin, tvořených z asi 34 % nasycenými (palmitovou a stearovou) a z 66 % nenasycenými (olejovou, linolovou a linolenovou) mastnými kyselinami.
míchaná vajíčka 5bílků, 1 žloutek
Bílkoviny | 30 g |
Sacharidy | 0,5 g |
Cukry | - |
Tuky | 7 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 1 485 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
bílkoviny vaječného bílku jsou pro svůj obsah esenciálních aminokyselin plnohodnotné. Jejich stravitelnost u člověka je 96-98 %!!! Jedná se o potravinu, která neobsahuje tuk ani cholesterol a tak ji lze dobře využít zejména při redukční dietě nebo fitness výživě. Vaječné žloutky patří na racionální jídelníček a určitě by se na jejich konzumaci nemělo zapomínat!
vytvořte si takový životní styl, který vám bude dlouhodobě vyhovovat a při jehož dodržování budete v co možná nejlepší fyzické i psychické kondici (extrémy se nedoporučují). Z přebytečných žloutků můžete vyrobit domácí majonézu nebo je využít ke kosmetickým účelům (vlasové či obličejové masky apod.). Při nákupu vajec buďte opatrní. Vybírejte si vejce čistá s neporušenou skořápkou a řádně označená. Také si všímejte toho, jak jsou vejce na prodejně uskladněna. Vajíčka by měla být skladována při teplotním rozmezí 5 - 18°C. Doma skladujte vejce v ledničce (sklepě) a to špičkou dolů.
Nejhledanější v kategorii Vejce
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
151 | | |
152 | | |
194 | | |
166 | | |
148 | | |
354 | | |
144 | | |
155 | | |
76 | | |
302 | |