Hovězí maso mleté je zdrojem bílkovin, tuků, řady minerálních látek, ale i vitamínů (zejména vitamíny skupiny B). Z minerálních látek je důležitý zejména obsah hemového železa, které je nejlépe vstřebatelnou formou tohoto minerálu.
hovězí maso mleté
Stav | syrové |
Bílkoviny | 17 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | - |
Tuky | 17 g |
Nasycené mastné kyseliny | 7 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 7 g |
Polynenasycené | 0,4 g |
Cholesterol | 63 mg |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | 65 g |
Vápník | 8 mg |
GI | |
PHE | 850 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
K mletí se zpravidla používá spíše tučnější hovězí maso, které je bohatým zdrojem nežádoucích nasycených mastných kyselin, jejichž příjem je rizikový pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu se v tuku hovězího masa vyskytuje také konjugovaná kyselina linolenová (CLA), která zvyšuje imunitu organismu a snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. CLA pomáhá i redukovat nadměrné zásoby tuku v těle, působí pozitivně při budování svalové hmoty, normalizuje metabolismus glukózy a snižuje hladinu triacylglycerolů a cholesterolu v krvi. Kvalitním mletým hovězím masem lze zpestřit racionální, diabetický či redukční režim.
Hovězí maso vybírejte u osvědčeného řezníka a umelte si ho sami. Vyhněte se nákupu výrobků v supermarketech s označením „mletý masný polotovar“, obsahují často i různé nevhodné přídatné látky. Mleté maso se tradičně používá do sekané, karbanátků nebo známého mexického pokrmu chilli con carne.
Nejhledanější v kategorii Maso hovězí a vepřové
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
212 | | |
211 | | |
246 | | |
245 | | |
116 | | |
255 | | |
148 | | |
254 | | |
335 | | |
290 | |