Bílý cukr je velmi dobře stravitelná potravina s vysokým obsahem energie a bez téměř žádných dalších živin. Cukr, glycidy a sacharidy patří mezi nejlepší energetické živiny.
cukr bílý
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 100 g |
Cukry | 100 g |
Tuky | 0 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 0 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | 0 mg |
GI | |
PHE | 0 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Nadměrný a pravidelný příjem cukru vede ke vzniku obezity, narušuje zubní sklovinu a urychluje proces stárnutí (zvýšené poškození tkání vlivem dlouhodobě vysoké hladiny glukózy v krvi). Při tělesné námaze stoupá spotřeba cukru v těle. Všechny nespotřebované cukry se přetvářejí na tuky a ukládají se v těle.
Cukr lze u některých pokrmů a nápojů zcela vynechat nebo nahradit zdravějšími variantami sladidel, z nichž některá jsou kalorická (med, fruktóza, datlový sirup, sirup z agáve) a některá nízkokalorická (stévie, sukralóza, „Cukropur“). Umělá sladidla lze také použít, ale ta mohou mít podle některých zdrojů též nepříznivý vliv na naše zdraví. Pokud chcete odvyknout slazení čaje, kávy a konzumaci sladkých limonád, doporučujeme cukr z jídelníčku odebírat postupně. Tělo si tak bude zvykat na jeho nižší příjem a časem můžete bílý cukr z jídelníčku zcela vypustit. Pokud vynecháte cukr ze stravy ze dne na den, je pravděpodobné, že se k jeho konzumaci ve velkém zase brzy vrátíte. Vše je otázkou zvyku a také dostatku komplexních sacharidů ve vašem běžném denním jídelníčku. To samé platí u cukrovinek (nahradit je můžete doma upečeným moučníkem či domácí zmrzlinou).
Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
406 | | |
406 | | |
333 | | |
155 | | |
234 | | |
400 | | |
100 | | |
400 | | |
147 | | |
181 | | |
162 | | |
107 | |