Banán v sobě obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C a A. Najdeme v něm cenné minerální látky jako draslík, hořčík, vápník a fosfor.
banán
Stav | syrové |
Bílkoviny | 1 g |
Sacharidy | 22 g |
Cukry | 19 g |
Tuky | 0,2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,02 g |
Polynenasycené | 0,1 g |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | 2 g |
Sůl | 0 g |
Voda | 74 g |
Vápník | 12 mg |
GI | 0 |
PHE | 60 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace banánu pozitivně působí na náš mozek, nervový a svalový systém. Jeho velkou výhodou je jeho snadná stravitelnost. Protože má příznivý vliv na trávení, pak je doporučován i pro osoby, které mají potíže s trávením a se žaludkem. Díky tomu, že obsahuje hodně sacharidů, ale jen málo tuku, tak je velmi oblíben zejména mezi sportovci, kteří potřebují rychle doplnit ztracenou energii. Banán je vhodný i do diety, ale je dobré ho zařazovat jen občas a střídat ho s méně sladkými druhy ovoce.
Banán má své využití i v kosmetice, nejčastěji se používá k přípravě pleťové masky. Banány není dobré skladovat v lednici, necháváme je položené ve spíži nebo na míse. Když vybíráme banány, pak dáváme pozor na barvu slupky. Když je slupka našedlá, pak to znamená, že dozrával při nízké teplotě a že se bude i rychleji kazit. Pokud chcete, aby vám banány déle vydrželi, pak doporučujeme kupovat ty zelené a nechat je pak př pokojové teplotě dozrát. Z banánu je možné připravit celou řadu chutných pokrmů (banana bread) nebo se z něj dá upéct skvělá banánová bábovka.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
100 | | |
83 | | |
89 | | |
184 | | |
48 | | |
57 | | |
50 | | |
43 | | |
35 | | |
72 | | |
83 | | |
41 | | |
47 | | |
65 | | |
76 | |