vejce 60g,slepičí

Množství: X

Co je jídelníček
340,02 kJ Energie:
81,26 kcalKalorie:
1x kus (60 g) Jednotka:
Vejce Kategorie:
7,62 g Bílkoviny:
0,780 g Sacharidy:
-    Z toho cukry:
6,6 g Tuky:
-    Z toho nasycené mastné kyseliny:
-    Transmastné kyseliny:
-    Mononenasycené mastné kyseliny:
-    Polynenasycené mastné kyseliny:
289,98 mg    Cholesterol:
- Sůl:
- Vláknina:
- Voda:
- Vápník:
- GI:

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu vejce 60g,slepičí

Obsah potraviny:

Bílek představuje asi 60% hmotnosti vejce. Z 80% je tvořen vodou, dále pak kvalitním proteinem, sacharidy, vitaminy B a minerálními látkami (sodík, hořčík, železo, fosfor, selen, brom, draslík, vápník, mangan, zinek, síra, chlor) a nulovou hodnotu tuku. Jsou v něm zastoupené všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vytvořit. Žloutek tvoří menší hmotnost vejce. Najdeme zde tuky (např.lecitin), proteiny a mikro živiny. Dále zde najdeme velké množství cholesterolu, HDL cholesterolu (toho dobrého) je obsaženo 2x více než LDL. Důležitou součástí žloutku jsou vitamíny rozpustné v tucích – A, beta karoten, D, E a K a rozpustné ve vodě – B 1, 2, 6, 12, nikotinamid, biotin, kyselina listová a pantothenová. Z minerálních látek je nejvíce zastoupený fosfor, železo, mangan, selen, kobalt, nikl, chrom, měď a jod.

Vliv na zdraví:

Konzumace vajec díky přítomnosti peptidů snižuje vysoký krevní tlak. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin , snižují hladinu cholesterolu v krvi. Látky ve vejci obsažené pomáhají snižovat riziko srdečních chorob, napomáhají lepšímu fungování imunitního systému. Přítomnost síry napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů a další látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť. Že vejce zvyšují cholesterol je pouze mýtus, u zdravých lidí výzkumy neprokázaly žádnou spojitost mezi konzumací vajec a krevními lipidy nebo rizikem srdečních onemocnění.

Praktické rady:

Ponoříte-li čerstvé vejce do osolené vody, mělo by přirozeně klesnout na dno, pokud plave na hladině, pravděpodobně nebude česrtvé. Nejlépe vejce uskladníte ve vrchní nebo střední polici, v chladnějším místě. Omývejte skořápku pouze před jejich okamžitou spotřebu. Je důležitá tepelná úprava, abychom se vyhnuli bakteriálním nákazám jako je například salmonela. Navíc jejich tepelná úprava docílí lepší stravitelnosti vejce.
 

Všechny ohlasy uživatelů

Ohlasy uživatelů

 

„Zdravím vás :) také bych moc rád poděkoval za úžasnou aplikaci, hlídám si díky ní svou váhu a pomohlo mi to i jídelníček upravit a cítím se skvěle. Jen abych se pochlubil a...“ Více

Sociální sítě

Mobilní aplikace

Android app on Google Play

Zašlete nám Váš názor

Množství:

X

Zvolte dobu:

 

Kategorie pro volbu pravidelného denního výdeje.

Pokud si nastavíte jednu z těchto kategorií, bude váš bazální metabolismus navýšen o násobek uvedený v posledním sloupci. Tím získáte odhadnutý celkový denní výdej a nemusíte vyplňovat vaše aktivity do jídelníčku.

Kategorie Popis Index
Sedavý Málo pohybu nebo žádný. Sedavé zaměstnání. 1.2
Lehce aktivní Cvičení nebo sport 1-2 dny v týdnu. Práce s pohybem. 1.375
Středně aktivní Cvičení nebo sport 3-5 dní v týdnu a práce s pohybem. 1.55
Velmi aktivní Cvičení nebo sport 6-7 dní v týdnu nebo velmi náročné zaměstnání. 1.725
Extrémně aktivní Velice náročné aktivity nebo sporty a velmi náročné zaměstnání. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...