rajčatová omáčka s bazalkou na těstoviny

Množství: X

Co je jídelníček
449,09 kJ Energie:
107,33 kcalKalorie:
1x porce (195 g) Jednotka:
Omáčky Kategorie:
Spar Značka:
2,925 g Bílkoviny:
13,065 g Sacharidy:
6,045 g    Z toho cukry:
2,925 g Tuky:
0 g    Z toho nasycené mastné kyseliny:
-    Transmastné kyseliny:
-    Mononenasycené mastné kyseliny:
-    Polynenasycené mastné kyseliny:
-    Cholesterol:
- Sůl:
2,925 g Vláknina:
- Voda:
- Vápník:
- GI:

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu rajčatová omáčka s bazalkou na těstoviny

Obsah potraviny:

základem poctivé rajčatové omáčky jsou kvalitní čerstvá, či konzervovaná rajčata, která se doplňují dalšími přísadami (bazalka, sůl, cukr, olej atd.).

Rajčata mají jen nízký obsah sušiny kolem 6 - 7 %. Obsah bílkovin a tuků je nízký, podobně jako v mnoha dalších druzích zeleniny. Rozhodující složku sušiny tvoří sacharidy, a to od glukózy a fruktózy po stavební polysacharidy představující z hlediska výživy vlákninu. Rovněž obsah minerálních látek odpovídá složení běžné zeleniny. Při po­souzení vitaminového složení je příznivý obsah kyseliny listové a provitamínů A. Předností rajčat je škála látek s ochrannými antioxi­dačními účinky. Do této skupiny patří zejména karoteno­id lykopen, vitamin C a další. Tyto látky zřejmě vzájemně zesilují své účinky (= působí synergicky), protože zjišťovaná antioxidační aktivita rajčat a výrobků z nich je vyšší, než odpovídá součtu obsahů jednotlivých antioxidantů. Za rozhodující, zdravotně příznivou látku v rajčatech je pokládán lykopen. Lykopen patří do skupiny karotenoidů. Ve zralých červených rajčatech je ho obvykle 30-75 mg/kg. Lykopen se vyskytuje především v povrchových vrstvách plodů vystavených světlu. Odstraněním slupky proto dochází ke značným úbytkům lykopenu. Lykopen je však dostatečně stabilní vůči tepelné sterilaci a během zmrazení. Přesto dochází k jeho určitým ztrátám.

Vliv na zdraví:

rajčata jsou zdravá jak v syrové, tak tepelně upravené formě. Pokud vám tedy jejich konzumace nečiní potíže, jistě je dobré využít jejich předností.

Praktické rady:

podmínkou využitelnosti lykopenu z trávicího traktu je současná přítomnost tuku v potravě, vesměs se uvádí 10 – 15 g. Významné je, že využitelnost výrazně vzrůstá - udává se pětkrát i více, z produktů tepelně zpracovaných rajčat než ze syrových plodů, což se může jevit, ve srovnání např. s vitaminy jako překvapivé.

Vyhněte se konzervovaným omáčkám, které mají ušetřit čas, a připravte si pokrm doma.

Omáčka chutná zejména ve spojení s těstovinami a parmezánem.

 

Všechny ohlasy uživatelů

Ohlasy uživatelů

 

„Je to úžasná aplikace mám ji neustále všude na očích,když nejsem na počítači,mužu zapisovat na tabletu“ LíDA

Sociální sítě

Mobilní aplikace

Android app on Google Play

Zašlete nám Váš názor

Množství:

X

Zvolte dobu:

 

Kategorie pro volbu pravidelného denního výdeje.

Pokud si nastavíte jednu z těchto kategorií, bude váš bazální metabolismus navýšen o násobek uvedený v posledním sloupci. Tím získáte odhadnutý celkový denní výdej a nemusíte vyplňovat vaše aktivity do jídelníčku.

Kategorie Popis Index
Sedavý Málo pohybu nebo žádný. Sedavé zaměstnání. 1.2
Lehce aktivní Cvičení nebo sport 1-2 dny v týdnu. Práce s pohybem. 1.375
Středně aktivní Cvičení nebo sport 3-5 dní v týdnu a práce s pohybem. 1.55
Velmi aktivní Cvičení nebo sport 6-7 dní v týdnu nebo velmi náročné zaměstnání. 1.725
Extrémně aktivní Velice náročné aktivity nebo sporty a velmi náročné zaměstnání. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...